Επιχειρήσεις

ΣΕΚΠΥ: Συνάντηση Εθνικών Συνδέσμων Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο της DEFEA 2025


Συνάντηση εκπροσώπων των Εθνικών Βιομηχανικών Συνδέσμων Άμυνας (NDIAs) της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση συγκέντρωσε ανώτατους εκπροσώπους από την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Τσεχία, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΜμΕ της Ένωσης αεροδιαστημικών και αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης - AeroSpace and Defence Industries Association of Europe - (ASD), κ. Andrea Barbagelata.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκε ο καίριος ρόλος που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως τονίστηκε, ο αμυντικός τομέας έχει πάψει να είναι απλός αποδέκτης πολιτικών και έχει εξελιχθεί σε καταλύτη της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και κυριαρχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση αποτέλεσε ηχηρό και επείγον κάλεσμα για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου προμηθειών άμυνας, προκειμένου να αναστραφεί η τάση υπέρ των εξωευρωπαϊκών προμηθευτών.

Κεντρικό σημείο αποτέλεσε η ανάγκη για ρεαλιστικές τροποποιήσεις στην Οδηγία 2009/81/ΕΚ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους στρατηγικούς στόχους που θέτουν η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS), το Πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία (EDIP) και η πρωτοβουλία ReArm Europe. Οι προσαρμογές αυτές κρίνονται κρίσιμες για την αποτύπωση της νέας αμυντικής φυσιογνωμίας και θέσης της ΕΕ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για ενιαία στάση των Εθνικών Συνδέσμων Αμυντικής Βιομηχανίας προκειμένου να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι κανονιστικές, χρηματοδοτικές και λειτουργικές προκλήσεις του τομέα.

Τονίστηκε η σημασία της διάθεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, με έμφαση σε στοχευμένες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, ικανό να υποστηρίξει την καινοτομία και την ανθεκτικότητα σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν στρατηγικές διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης εργαλείων ενίσχυσης και επενδυτικής στήριξης, τόσο χρηματοδοτικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν ενεργά τη συγκρότηση του ειδικού Συμβουλίου ΜμΕ εντός του ASD, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προμήθειες και ευκαιρίες καινοτομίας εντός του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος άμυνας.

Τέλος, αναδείχθηκε η σημασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), με αιτήματα για αύξηση του προϋπολογισμού, βελτίωση των μηχανισμών συγχρηματοδότησης, ισχυρότερες δεσμεύσεις κρατών-μελών για κοινές προμήθειες, καθώς και προώθηση δράσεων για ανάπτυξη δεξιοτήτων και μεταφορά καινοτομίας.

Συνολικά, η συναίνεση και οι προτεραιότητες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αποτελέσουν όχι μόνο θεμέλιο για συντονισμένη δράση τα επόμενα απαιτητικά έτη, αλλά και αφετηρία για μια δομημένη και διαρκή συνεργασία μεταξύ των Ενώσεων Αμυντικής Βιομηχανίας, των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΕΚΠΥ, από κοινού με τους αντίστοιχους Συνδέσμους, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προώθηση της συνεργασίας, στην εκπροσώπηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και στη συμβολή του στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας και της βιομηχανικής ισχύος στον τομέα της άμυνας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα