Χρηστικά

Σενάρια για μείωση του φόρου εισοδήματος


Ενώ ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συνεχίζει να ομιλεί για λελογισμένες παροχές προς τους πολίτες, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, «διακινούνται» νέα σενάρια για φοροελαφρύνσεις που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Για την ακρίβεια αυτό που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα πάντα με τα εν λόγω σενάρια, είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στους συντελεστές, κυρίως για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματά, με στόχο, βεβαίως να ανακουφιστούν από τα φορολογικά βάρη.

Παράλληλα η κυβέρνηση δια στόματος, μάλιστα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προαναγγείλει των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια των κινηματογράφων για ένα ακόμη εξάμηνο, έως το τέλος του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ανεξαρτήτως της σεναριολογίας αλλά και των απτών σχεδίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, έχει άμεση συνάρτηση με την πορεία των δημοσιονομικών και τα «περιθώρια» που προκύπτουν για λήψη μέτρων στήριξης. Υπό την πίεση της πληθωριστικής κρίσης που μαίνεται αλλά και του ανεξέλεγκτου φαίνεται ράλι στις τιμές της ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο βάζει φρένο σε υπερβολικές προσδοκίες, καθώς τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα κινούνται στο εξής τρίπτυχο:

  • θα είναι απολύτως στοχευμένα και κοστολογημένα ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή,
  • θα επιδιώκουν την ελάφρυνση στον πολίτη/επιχείρηση,
  • θα είναι κοινωνικά δίκαια αφού θα αφορούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες φόροι