ΕΥΖην

"Signal to noise" από την κολεκτίβα Forced Entertainment στην Πειραιώς 260


Μια κωμική και ταυτόχρονα αιχμηρή παράσταση που θα δούμε στις 26 και 27 Ιουνίου

Η βρετανική κολεκτίβα Forced Entertainment έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για να γιορτάσει 40 χρόνια δημιουργίας με το "Signal to noise", μια κωμική και ταυτόχρονα αιχμηρή παράσταση που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στις 26 και 27 Ιουνίου.

Ένα ζωηρό, εμψυχωτικό θέαμα που σταδιακά αποδομείται, το Signal to noise σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα της αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης: άτομα αποξενωμένα, παγιδευμένα στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σώματα ανθρώπινα που αναπαράγουν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις.

Ποια είναι η αληθινή ζωή και ποια η τεχνητή;

Μια ξέφρενη, παράφορη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων –χορός, δοκιμές, διαπληκτισμοί, αλλαγές σκηνικών και αναπάντεχα δελτία καιρού. Φωνές τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύονται για να αποδώσουν το κείμενο, παράγοντας αφύσικες συνομιλίες. Εσωτερικοί μονολόγοι, ημιτελείς αστεϊσμοί και άσχετες συνεντεύξεις, όλα ακούγονται σωστά, περίπου ανθρώπινα, περίπου αληθινά. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Οι έξι περφόρμερ των Forced Entertainment επιμένουν να παίζουν, δανείζοντας το σώμα τους στις ασώματες φωνές. Φορούν κοστούμια και περούκες, αποδιοργανώνουν και αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο παράλογες διατάξεις, με απόλυτη σοβαρότητα. Όσο πιο παράλογα εξελίσσεται η διάταξη, τόσο πιο σοβαροί γίνονται εκείνοι. 

Μια χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη; 

Photo Gallery:

Κριτικές του διεθνούς Τύπου

"Δύσκολο, αστείο, αναιδές, μελαγχολικό… παράλογο, γοητευτικό και πνευματώδες".
Frankfurter Rundschau, Sylvia Staude, 21.04.24

"Οι Forced Entertainment πάντα ήξεραν ότι το απλό, καλό θέατρο είναι και αυτονόητα πολιτικό".
Nachtkritik, 25.04.24, Sarah Heppekausen

Ποιοι είναι οι Forced Entertainment

Οι Forced Entertainment είναι ένα πολυβραβευμένο, παγκοσμίου φήμης θεατρικό σύνολο έξι καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 1984 με έδρα το Σέφιλντ. Εδώ και σαράντα χρόνια έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια μοναδική συμμετοχική τεχνική περιοδεύοντας και παρουσιάζοντας τις πρωτοποριακές, προκλητικές παραστάσεις τους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. 

Το έργο τους εξερευνά και συχνά διαρρηγνύει τις συμβάσεις του είδους, της αφήγησης και του ίδιου του θεάτρου, αντλώντας επιρροές όχι μόνο από το δράμα, αλλά και από τον χορό, την περφόρμανς, τη μουσική κουλτούρα και τις δημοφιλείς φόρμες όπως το καμπαρέ και το stand-up. 

Η ομάδα δοκιμάζεται σε διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα, μεταβαίνοντας από οικεία έργα δύο ερμηνευτών που επικεντρώνονται στο κείμενο, σε θεαματικές παραγωγές με μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σκηνή. Συναρπαστικοί, προκλητικοί και διασκεδαστικοί, οι Forced Entertainment προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου, προβληματίζοντας το κοινό και προτείνοντας μια σύγχρονη θεατρική γλώσσα.

INFO 
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 
Signal to noise 
Forced Entertainment 
Πειραιώς 260 Χώρος Δ
26-27 Ιουνίου 2024 στις 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
aefestival.gr, more.com
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Τηλεφωνική αγορά: Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913 | Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα