Με Άποψη

«Σκανάροντας» τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ


Την ώρα που οι αγορές κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα κλονίζεται από τη νέα σφοδρή αναταραχή στην Credit Suisse και την κατάρρευση δυο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρέκκλινε από τη κεντρική στρατηγική επιλογή της, που είναι η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της και τον Μάρτιο. 

Αν δεν το έπραττε και πατούσε από τώρα «φρένο», ενδεχομένως να έπληττε καίρια την αξιοπιστία της, έχοντας προεξοφλήσει και εμμέσως δεσμευτεί για συνέχιση των μεγάλων αυξήσεων και τον τρέχοντα μήνα. Για κάποιους, όμως, η ΕΚΤ λειτουργεί με εμμονικό τρόπο απέναντι στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, που όπως επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Η Κεντρική Τράπεζα κατηγορείται πως δεν τολμά να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα έδιναν βαθιά ανάσα στις αγορές και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η εν λόγω προσέγγιση μάλλον αδικεί στην παρούσα φάση την Κεντρική Τράπεζα, που έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενισχύοντας σε πρώτη φάση τη ψυχολογία και το θετικό κλίμα στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι και παράλληλα να μείνει πιστή στο πλάνο για μείωση του πληθωρισμού, συνεχίζοντας να πηγαίνει by the book, αυξάνοντας δηλαδή τα βασικά επιτόκια.

H Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει guidance και περισσότερες πληροφορίες για την «επόμενη ημέρα» αναφορικά με τα επιτόκια, κάτι που είχε πράξει με σχετική ευκολία τον Φεβρουάριο και ενόψει της συνεδρίασης του Μαρτίου. Ενδεχομένως αυτό, δηλαδή η απουσία καθοδήγησης, να είναι απόρροια αυξανόμενων διαφωνιών και αντίρροπων τάσεων εντός της ΕΚΤ, που ούτως ή άλλως έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από τα «γεράκια» και τα «περιστέρια».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, επιχείρησε να στείλει με εμφατικό τρόπο ένα ισχυρό μήνυμα αρωγής της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, που έχει άμεσο αντίκτυπο αλλά και ισχύ σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης. Ηταν κυρίως μήνυμα αναπτέρωσης του ηθικού αγορών και επενδυτών, το οποίο δεν εμπεριείχε μόνο αόριστα ευχολόγια, αλλά είχε σαφείς ενδείξεις για τη στρατηγική που είναι πιθανό να εφαρμόσει η ΕΚΤ, εάν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων.

Πέρα από την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης στάσης αναφορικά με τα επιτόκια από τον Μάιο και εντεύθεν, το πιο σημαντικό-ως στοιχείο ουσιαστικής στήριξης-που απορρέει από τις δηλώσεις Λαγκάρντ είναι η… αναφορά σε τεράστια προγράμματα στήριξης. Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εφαρμογής προγραμμάτων όπως ήταν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ή και νέων εργαλείων χρηματοδότησης των τραπεζών, που θα επινοηθούν ειδικά για τις σημερινές συνθήκες.

Εξαγγελίες που ανεβάζουν τον πήχη αναμφίβολα, όμως οι δύσκολοι καιροί, όταν και εάν αυτοί έρθουν, απαιτούν-όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στο παρελθόν- γενναίες αποφάσεις.

Προς το παρόν, πάντως, ο πληθωρισμός παραμένει η βασική προτεραιότητα για την ΕΚΤ.

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα