Οι καρύδες είναι διάσημες στη Χαϊνάν, μια νησιωτική επαρχία στη νότια Κίνα. Όμως το εξωτερικό περίβλημά της προσέφερε δεκάδες θέσεις εργασίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ανέργους και φτωχούς.
«Μετατρέπουμε αυτό που περισσεύει σε κάτι πολύτιμο», λέει ο 50χρονος Φου Ντόνγκμπο στο εργοστάσιο του που επεξεργάζεται το εξωτερικό περίβλημα της καρύδας και με αυτό φτιάχνει μαγειρικά σκεύη. «Η Χαϊνάν καταναλώνει πάνω από 2 δισεκατ. καρύδες κάθε χρόνο. Θα ήταν σπατάλη αν δεν μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε περαιτέρω».
Έπειτα από χρόνια πειραματισμών, στο εργοστάσιο του Φου βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν το κέλυφος της καρύδας σε μαγειρικά εργαλεία όπως κουτάλια, μπολ και ξυλάκια φαγητού χρησιμοποιώντας μια διαδικασία 42 βημάτων.
Το κέλυφος της καρύδας είναι ένα ειδικό υλικό αρκετά ισχυρό, φιλικό προς το περιβάλλον και ανανεώσιμο», εξηγεί ο Φου δείχνοντας ένα κουτάλι που μόλις έχει φτιάξει. Εξηγεί παράλληλα ότι αυτά που πωλούνται περισσότερο είναι τα μπολ και τα ξυλάκια φαγητού κυρίως στο Πεκίνο, στη Σανγκάη και τη Χουνάν. Τον Ιούνιο είχε πάρει μία παραγγελία από το Χονγκ Κονγκ για 5.000 μπολ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά.
Ο Φου έχασε τη δουλειά του το 2005 όταν έκλεισε το εργοστάσιο κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων όπου εργαζόταν. Καθώς ήταν ο μόνος που συντηρούσε την οικογένειά του άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της καρύδας, ένα από τα πιο συνηθισμένα εδέσματα στην πατρίδα του με την ελπίδα να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του και να παράσχει θέσεις εργασίας σε άνεργους της περιοχής του.
Κατασκεύασε από το κέλυφος της καρύδας μία σειρά από μαγειρικά σκεύη και το 2012 καταχώρησε το δικό του εμπορικό σήμα. Τον Μάιο του 2015, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του εργοστασίου του, τα προϊόντά του έγιναν διάσημα στη διεθνή έκθεση Τουρισμού καθώς σχεδόν όλα πουλήθηκαν από την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.
Ο 50χρονος δηλώνει ευγνώμων προς τους εργάτες του για την αποδοτικότητά τους, αρκετοί εκ των οποίων είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αμείβονται από 1.500 έως 3.000 γιουάν μηνιαίως. Συνήθως τα άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρούνται βάρος για τις οικογένειές τους και η εκπαίδευσή τους απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια. Ο Φου όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι έπειτα από συστηματική εκπαίδευση, η ικανότητά τους στην εργασία θα είναι η ίδια με κάθε άλλον εργαζόμενο.
Ο 36χρονος Σου προήχθη πέρυσι σε προϊστάμενο του εργοστασίου. Έχει πολιομυελίτιδα, μία ασθένεια που προκαλεί μυϊκή αδυναμία ενώ έχει χαρακτηρισθεί από τους γιατρούς ανάπηρος. Έζησε πολύ καιρό ψάχνοντας για δουλειά, κανείς όμως δεν ήθελε να του δώσει μια ευκαιρία. Αφού έμαθε και τα 42 βήματα για να μετατρέπει το κέλυφος της καρύδας σε σκεύος, σήμερα αμείβεται με ποσό περίπου 4.000 γιουάν μηνιαίως. «Χωρίς αυτή τη δουλειά, θα εξακολουθούσα να βασίζομαι στους γονείς μου. Τώρα είμαι σε θέση να πληρώνω τα έξοδά μου και να συνεισφέρω και στα έξοδα του σπιτιού», λέει με υπερηφάνεια.
Ως εργοδότης και ιδιοκτήτης του εργοστασίου ο Φου νιώθει μεγάλη ευθύνη. «Η ταπεινή μου επιθυμία είναι να επεκτείνω αυτή την επιχείρηση, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να επωφεληθούν».
Πηγή: ΑΜΠΕ