Επικίνδυνη και πρωτοφανή στα τελευταία χρόνια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο προκαλεί η Τουρκία, βγάζοντας από τον ναύσταθμο μεγάλο μέρος του στόλου της, προκειμένου να «καλύψει» τις σεισμικές έρευνες που θα πραγματοποιήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Οι χθεσινές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, οδήγησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να θέσει σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, δια πάν ενδεχόμενο, καθώς όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα αναζητεί αφορμή για θερμό επεισόδιο.
Οι κινήσεις της Τουρκίας αιφνιδίασαν την ελληνική κυβέρνηση, που δεν περίμενε χθες, την έκδοση της Navtex για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.
Οι διπλωματικές κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο δεν αποδίδουν, καθώς οι σύμμαχοι και εταίροι κρατούν αποστάσεις ενώ οι Αμερικανοί, μάλιστα, παίζοντας το παιχνίδι της Άγκυρας, χαρακτηρίζουν την περιοχή του Καστελόριζου «διαφιλονικούμενη».
Έχοντας εξασφαλίσει την σχεδόν ουδετερότητα, εταίρων και συμμάχων, η Τουρκία αποθρασύνεται και κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες ενάντια της Ελλάδας.
Στόχος της είναι να "γκριζάρει" τη θαλάσια περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, όπως δείχνει και η κίνησή της να περικυκλώσει το ακριτικό νησί με 17 πλοία.
Όλα ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι, όταν η Άγκυρα εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, από σήμερα (χθες) μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Όμως, η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από μαζικές παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, μαχητικών και ηλεκτρονικού πολέμου, πάνω από το Καστελόριζο, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη.
Ο αριθμός των παραβιάσεων που μετρήθηκαν ήταν 82, ενώ υπήρξαν και εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη τα οποία τα αναχαίτισαν. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πλέον βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενέργειες των Τούρκων πιλότων, από χθες είναι εξαιρετικά επιθετικές και «διαφορετικές» από τις συνήθεις καθημερινές παραβιάσεις και η αίσθηση που δίνουν είναι, ότι θέλουν να προκαλέσουν κλιμάκωση.
Συγχρόνως οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας έδωσαν εντολή να αποπλεύσουν για το Αιγαίο, 17 πολεμικά πλοία από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ, γεγονός που σήμανε συναγερμό στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό που ήταν εκτός, ανακλήθηκε στην υπηρεσία του.
Ακόμη, σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι μονάδες του Στρατού στον Έβρο και στα νησιά.
Σύμμαχοι: Διαφιλονικούμενο το Αιγαίο!
Στο ερώτημα, τι κάνουν οι σύμμαχοι και εταίροι, η απάντηση είναι απογοητευτική. Οι Αμερικανοί, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες που εξήγγειλε με NAVTEX, σε «διαφιλονικούμενα ύδατα»!
«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα όποια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν βήματα τα οποία θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας αμφισβητούμενα τα ύδατα πέριξ του Καστελόριζου, γεγονός που αποθρασύνει περισσότερο την Τουρκία.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας δήλωσε ότι «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες".
"Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".
Πρόσθεσε όμως ότι «από την άλλη, τόνισε και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα».