Πολιτική

Σκοτώνοντας τις θάλασσες


Οι πολυεθνικές σκοτώνουν τις θάλασσες με τα πλαστικά  που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες για τη συσκευασία τροφίμων και προϊόντων καθημερινής χρήσης. Και αυτό ενώ γνωρίζουν ότι  το 20% των πλαστικών μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως έχει, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 50% μπορεί να ανακυκλωθεί.

Σύμφωνα με έρευνες, το ένα τέταρτο των προϊόντων καθημερινής χρήσης που παράγονται κυρίως απο πολυεθνικές όπως η η Coca Cola, η Unilever, η Procter and Gamble, η Danone κ.α κυκλοφορούν σε πλαστικές συσκευασίες.

Ρύπανση για 450 χρόνια!

Αυτή η επιλογή έχει ολέθριες επιπτώσεις. καθώς το πλαστικό δεν βιοδιασπάται και παραμένει  στο βυθό ή στις ακτές μέχρι και 450 χρόνια. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αν και τα τοξικά DDT και PCB απαγορεύονται εδώ και χρόνια στην παρασκευή πλαστικού, παρ’ όλα αυτά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στο στομάχι αρκετών ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών. Τα τοξικά αυτά συστατικά διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και είναι καρκινογόνα.

Δαπανηρή αλλά και επιβαρυντική για το περιβάλλον είναι η διαδικασία παραγωγής του πλαστικού. Το πλαστικό είναι παράγωγο του πετρελαίου και απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας για να κατασκευαστεί. Οι συνέπειες στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου από τις επιβλαβείς εκπομπές ρύπων πρέπει επίσης να συνυπολογίζονται στην επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον η παραγωγή και χρήση πλαστικών.

Οταν τα πλαστικά καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον οι συνέπειες για την οικολογική αλυσίδα είναι καταστροφικές. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 10 με 20 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς.

Χημικά και στο πιάτο μας

Καινούργιες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρία των θαλάσσιων πτηνών έχουν καταναλώσει πλαστικό. Αντίστοιχα επιρρεπή στα πλαστικά είναι πολλά είδη ψαριών, θαλάσσιων θηλαστικών αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες.
Αν και το εύρος των συνεπειών στους θαλάσσιους οργανισμούς από την κατανάλωση πλαστικού δεν έχουν ακόμη μελετηθεί πλήρως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό προκαλεί προβλήματα στην πέψη αλλά και επώδυνους πνιγμούς.
 Υπολείμματα πλαστικών μπορούν να καταλήξουν και στο δικό μας πιάτο από την κατανάλωση ψαριών.
Αποτέλεσμα; Κάθε χρόνο «ψαρεύονται» από τη θάλασσα 6.000.000 τόνοι πλαστικά σύμφωνα με το Πρόγραμμα για Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Εύκολες λύσεις

Όμως οι μεγάλες πολυεθνικές – ασφαλώς και μικρότερες εταιιρείες –επιμένουν στη χρήση τους,  ενώ γνωρίζουν ότι  η σύγχρονη επιστήμη έχει προχωρήσει στην εξέλιξη μεθόδων και υλικών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές συσκευασίες.

Με μικρές μόνο αλλαγές στο υλικό, τη σύσταση και την επεξεργασία του, μπορούν να καταστήσουν την οικονομία της ανακύκλωσης πλαστικών πιο αξιόπιστη, καταλήγοντας σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής και πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.

Γιατί δεν το κάνουν; Επειδή θα απαιτούνταν κάποιες νέες επενδύσεις και επειδή θέλουν να προσφέρουν στους καταναλωτές εύχρηστες συσκευασίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις