Πολιτική

Σκυλακάκης: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αν το φυσικό αέριο παραμείνει στα ύψη


Στη λήψη νέων μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στα ύψη, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενω, μιλώντας στο OPEN, άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο σχήμα των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που μόνο για τον Σεπτέμβριο κόστισε στον προϋπολογισμό 600 έως 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η καταιγίδα στην ενέργεια συνεχιστεί με τα σημερινά χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «το πρόβλημα των οικονομιών αυτή την στιγμή είναι το φυσικό αέριο» και πρόσθεσε ότι αν το φαινόμενο των εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «θα είναι σαν να δεχόμαστε έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο και θα πρέπει να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα, κάτι που η Γερμανία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο ήδη ξεκίνησε να κάνει», είπε και συμπλήρωσε πως «το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», σημειώνοντας ότι μιλά για μέτρα εξοικονόμησης και υποκατάστασης (σ.σ. για παράδειγμα καυστήρων φυσικού αερίου με παλιούς καυστήρες πετρελαίου).

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, το κόστος - αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν οι τιμές παραμείνουν καρφωμένες ψηλά σε όλο το επίπεδο της σεζόν θέρμανσης μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι - θα είναι το κόστος μιας νέας πανδημίας. Όπως είπε, η Ελλάδα πλήρωνε παλιά (π.χ. το 2019) 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ πέρσι (Αύγουστος 2021 - Αύγουστος 2022) πλήρωσε 4-5 δισ. ευρώ. «Η διαφορά είναι κατευθείαν από την τσέπη του ελληνικού λαού», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ειδικά κακός μήνας - δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι ο χειρότερος μήνας από άποψης τιμών - καθώς τα υδροηλεκτρικά, που δίνουν φτηνό ρεύμα, έχουν χαμηλή στάθμη νερού, οι ΑΠΕ επίσης έχουν μικρή δυναμικότητα, διότι δεν φυσάει πολύ και οι λιγνίτες δεν έχουν ακόμη φουλάρει. Αυτοί οι τρεις λόγοι συντηρούν ελπίδες για μείωση των τιμών το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σήμείωσε πως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια αλλά περιορισμένα για νέα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. «Το πακέτο στήριξης θα "κλειδώσει" όσο γίνεται πιο κοντά στη ΔΕΘ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα». Το πώς θα κινηθεί το 2023 είναι μια δεύτερη συζήτηση.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος και τα σενάρια περί μείωσης ή κατάργησής του, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης έχουν «αυτοί οι οποίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό δυσανάλογα και δεν έχουν τρόπο εύκολα να προσαρμόσουν τα εισοδήματά τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα