Επικαιρότητα

Σώθηκαν οι φαρμακαποθήκες


Νομοθετική Διάταξη τις "έβγαζε" εκτός πόλης

Βόμβα στα θεμέλια της Δημόσιας Υγείας παραλίγο να αποτελέσει η αλλαγή χρήσης γης για τις φαρμακαποθήκες, αλλά ευτυχώς η υπόθεση φαίνεται να βαίνει προς αίσιο τέλος και σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διενέξεων σε πολυεπίπεδα νομοθετικά ζητήματα μεταξύ κοινωνικών εταίρων και κρατικών φορέων της εκτελεστικής εξουσίας.

 

Συγκεκριμένα, οι ραγδαίες εξελίξεις έλαβαν χώρα με αντικείμενο την αδειοδότηση των φαρμακαποθηκών και τις νέες επιτρεπόμενες χρήσεις γης, που πρόκειται να εισάγει το μη δημοσιευθέν μέχρι στιγμής, Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης».  Με τη βοήθεια πολλών εμπλεκομένων, απετράπη η μετεγκατάσταση των φαρμακαποθηκών εκτός του αστικού ιστού.  Το θέμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από 28.2.2017 έως 17.3.2017, το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης». 

 

Οι φαρμακαποθήκες εκτός πόλεων

Ωστόσο, η θέσπιση κι εφαρμογή του αρχικού σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος επέβαλε τον απροειδοποίητο εξοστρακισμό των φαρμακαποθηκών από τον αστικό ιστό.  

Σύμφωνα με το Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων , οι φαρμακαποθήκες επιτελούν λειτούργημα υψίστου δημοσίου συμφέροντος διότι, βάσει ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, υποχρεούνται να διασφαλίζουν αφενός τον αναγκαίο επί καθημερινής βάσεως εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με φάρμακα για την πλήρη και συνεχή κάλυψη των αναγκών των ασθενών κι αφετέρου να τηρούν τα απαραίτητα αποθέματα ασφαλείας.  Για το λόγο αυτό  οι φαρμακαποθήκες εφοδιάζουν τα φαρμακεία με προγραμματισμένες ή και έκτακτες αποστολές φαρμάκων ότι ώρα ανακύψουν ακόμα και να είναι 1 κουτί. Στον αρχικό σχεδιασμό του ΠΔ για τις χρήσεις γης δεν είχε εκτιμηθεί ορθά αφενός το δημόσιο λειτούργημα που επιτελούν οι φαρμακαποθήκες και το σοβαρό αντίκτυπο, που θα επέφερε στη δημόσια υγεία η διατάραξη των παγιωμένων δικτύων διανομής.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών το νέο ΠΔ έδωσε αγώνα, με σωρεία διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τα αρμόδια στελέχη του Υ.Π.ΕΝ. 

 

Πολύμηνη διαβούλευση

Την εκπροσώπηση και νομική υπεράσπιση των παγίων θέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων ενώπιον όλων των εμπλεκομένων κρατικών φορέων για το νομοθετικής φύσεως ζήτημα των χρήσεων γης ανατέθηκε στη γνωστή Δικηγορική Εταιρεία AV LAW FIRM  ( ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ) ,η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε business law και θεωρείται κορυφαία σε νομοθετικά ζητήματα επιχειρήσεων αλλά και θεμάτων του χώρου της υγείας , προκειμένου να προετοιμάσει όλα τα σχετικά υπομνήματα με τα οποία θα εξηγούνται οι θεσμικές θέσεις του συλλόγου σε νομικό και νομοθετικό επίπεδο καθώς και να συμμετάσχει στις σχετικές επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το επιτελείο του Υπουργού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών πέρασε από διάφορα στάδια διαπραγματεύσεων μέχρι να στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. Στην αρχή οι φαρμακαποθήκες ήταν παντελώς εκτός υπουργικού σχεδιασμού κατά τη διαμόρφωση των επιτρεπόμενων κτιριακών υποδομών στις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης. Σε δεύτερο στάδιο, κατόπιν συντονισμένων παρεμβάσεων κι επαφών με τον κ. Σταθάκη, οι φαρμακαποθήκες εντάχθηκαν στις διατάξεις του σχεδίου του ΠΔ σε δύο καίριας σημασίας για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, συγκεκριμένα στην κατηγορία της «Γενικής Κατοικίας» και σε αυτή του «Πολεοδομικού Κέντρου». Ωστόσο η ένταξή τους στις ανωτέρω κατηγορίες επιτρεπόταν με περιορισμό της κτιριακή τους επιφάνεια έως τα 400τ.μ. πρόβλεψη όμως  που στην πράξη έθετε Εκ νέου εκτός πόλεων τις φαρμακαποθήκες δεδομένου ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υφιστάμενες διαθέτουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.  Σε ένα τρίτο στάδιο διαπραγματεύσεων και συντονισμού δράσεων τόσο σε συλλογικό και όσο και σε ατομικό επιχειρησιακό επίπεδο, με αρωγούς και τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς της Χώρας αποσκοπώντας στην οριστική λύση του θέματος .

 

Καταλυτική η βοήθεια του υπουργού και της επιστημονικής του συμβούλου

 Ο αρμόδιος Υπουργός, ευαισθητοποιημένος για τα προβλήματα που θα προκαλούσαν στον κλάδο των φαρμακαποθηκών οι διατάξεις του νέου ΠΔ, αξιολόγησε εν τέλει ορθά την κατάσταση και δεσμεύτηκε να προβεί στην υιοθέτηση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης η οποία θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητά τους: υπαγωγή των φαρμακαποθηκών στις κατηγορίες της «Γενικής Κατοικίας» και του «Πολεοδομικού Κέντρου» με ανώτατο όριο επιφάνειας κτιρίων έως 1.500 τ.μ. (δηλαδή στο τετραπλάσιο του αρχικού υπουργικού νομοθετικού σχεδιασμού). Στην νομοθετική λύση σύμφωνα με τους συμβαλλόμενους,  συνέδραμε καταλυτικά  και η επιστημονική Σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κα Μαίρη Ζήφου η οποία και επιφορτίστηκε με την πολύμηνη διαπραγμάτευση και επεξεργασία της επιχειρηματολογίας με την ομάδα ´κρούσης´ των Φαρμακαποθηκαρίων συνεπικουρούμενη από το επιτελείο της Δικηγορικής Εταιρείας AV LAW FIRM . 

     

Επερώτηση στη Βουλή από τον κ. Χάρη Θεοχάρη

Το κρίσιμο ζήτημα της μετεγκατάστασης των φαρμακαποθηκών ευαισθητοποίησε τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή,  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στον κοινοβουλευτικό χώρο.  Ο κος Θεοχάρης έγκαιρα αποκωδικοποίησε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στη δημόσια υγεία  η αβλεψία  του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου  ζητώντας διευκρινίσεις . Ο υπουργός, δεσμεύτηκε επισήμως και μέσω της απάντησής του στην ερώτηση Θεοχάρη, ότι  θα διασφαλίζει την παραμονή των φαρμακαποθηκών με ανώτατη επιφάνεια τα 1.500 τ.μ. εντός του αστικού ιστού.

    

Αυτή τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας του ΠΔ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συμπεριληφθεί εντός του Προεδρικού Διατάγματος και ειδική μεταβατική διάταξη η οποία θα διασφαλίζει το status quo των ήδη λειτουργούντων φαρμακαποθηκών εντός του αστικού ιστού, εξαιρώντας τες από τους προαναφερόμενους περιορισμούς στην επιφάνεια των κτιρίων τους.  

Την ειδική αυτή μεταβατική διάταξη περιμένει με κομμένη την ανάσα πάντως το σύνολο της αγοράς προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα αποφευχθούν παντελώς ενδεχόμενες περιπέτειες στο χώρο καθώς είναι βέβαιο ότι ενδέχεται ακόμα και το όριο των 1.5000 τ.μ. να οδηγήσει υφιστάμενες φαρμακαποθήκες στην εξορία ( με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χαμένες επενδύσεις και θέσεις εργασίας ) δεδομένου ότι de facto απαιτούνται πολλά τετραγωνικά μέτρα όχι μόνο για αποθηκευτικό χώρο αλλά και για γραφεία , χώρους επιστροφής , ειδικούς χώρους , ψυγεία κλπ . 

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η έκδοση του ΠΔ με την οποία θα επιβεβαιωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος τελικά τιμώντας την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στη δημόσια υγεία θα αφήσει αναλλοίωτο το status quo των υφιστάμενων φαρμακαποθηκών . 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως η ανεξήγητη παντελής  απουσία του υπουργείου Υγείας το οποίο θα ανέμενε δικαιολογημένα κανείς να κάνει ηχηρή παρέμβαση και να απαιτήσει τη λύση που διακαιώς επιθυμούν οι φαρμακαποθήκες, ωστόσο αυτή η παρέμβαση δεν έγινε ποτέ. 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις