Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση περιθωρίων κέρδους με πληθωρισμό και ανατιμήσεις


Το καθαρό περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε στην πιο δύσκολη περίοδο για τους καταναλωτές

Άθικτη έμεινε η κερδοφορία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ την περίοδο 2019 - 2022, όπου παρουσιάσθηκε και η μεγαλύτερη έξαρση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στα χρόνια του ευρώ. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο τριμηνιαίο δελτίο της, το καθαρό περιθώριο κέρδους των αλυσίδων αυξήθηκε αυτή την περίοδο, παρότι το ενεργειακό κόστος υπερδιπλασιάσθηκε.

Τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Επιτροπή δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν αρκετά υψηλό ποσοστό mark up, που ξεπερνά το 30% την εξεταζόμενη περίοδο -mark up είναι το ποσοστό που προσθέτουν οι επιχειρήσεις στο κόστος κτήσης των προϊόντων για να καλύψουν τα δικά τους έξοδα και να επιτύχουν κερδοφορία. Το mark up αυξήθηκε την περίοδο 2019 - 2022 από το 30,7% στο 31,4%, όπως σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την ίδια περίοδο, αντίστοιχα, μεταποιητικοί κλάδοι, όπως η γαλακτοβιομηχανία, αντιμετώπισαν μεγάλες αυξήσεις σε κόστη πρώτων υλών και άλλα κόστη και τα περιθώρια κέρδους τους μειώθηκαν. Στη γαλακτοβιομηχανία, το mark up υποχώρησε από 29,5% σε 21,8% μεταξύ 2019 και 2022 και το καθαρό περιθώριο κέρδους, που ήταν ήδη πολύ χαμηλό, έπεσε από το 1% στο μηδέν, όπως σημειώνει η Επιτροπή.

Αντίθετα, τα σούπερ δίνουν πολύ διαφορετική εικόνα σταθερότητας και μικρής βελτίωσης των δικών τους περιθωρίων κέρδους αυτή τη δύσκολη περίοδο των πληθωριστικών πιέσεων. Όπως σημειώνει η Επιτροπή, πέραν της προαναφερθείσας αύξησης του mark up:

• Το Περιθώριο Μικτού κέρδους αυξήθηκε οριακά από 23,5% το 2019 σε 23,9% το 2022.

• Το περιθώριο EBIΤDA (σ.σ.: προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) υποχώρησε οριακά από 5,5% το 2019 σε 5,2% το 2022 και

• Το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους κυμάνθηκε σε χαμηλό επίπεδο και αυξήθηκε οριακά από 0,9% το 2019 σε 1,3% το 2022.

κερδη

Επίσης, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι με έτος αναφοράς το 2019 (=100) και έως το 2022 τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ
παρουσίασαν σταδιακή άνοδο στα έξοδα διοίκησης, αλλά υποχώρηση στα χρηματοοικονομικά έξοδα.

εξοδα

Όσον αφορά την ανάλυση επιλεγμένων κατηγοριών κόστους προκύπτει ότι προκύπτει με βάση το 2019 (=100), όλες οι κατηγορίες κόστους
έχουν αυξηθεί και κυρίως ανάμεσα στο 2021 και 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το ενεργειακό κόστος, που σε σχέση με το 2019 υπερδιπλασιάστηκε.

κοστος

Ισχυροποιείται η Lidl

Εξάλλου, από τα μερίδια αγοράς που έχουν τα σούπερ μάρκετ σε δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα απορρυπαντικά και το γάλα, φαίνεται ότι τα Lidl έχουν «πάρει κεφάλι» έναντι της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος και είναι πλέον στη δεύτερη θέση της αγοράς, μετά την αλυσίδα Σκλαβενίτης -τα στοιχεία αυτά έχουν ενδιαφέρον επειδή η Lidl δεν δημοσιεύει ισολογισμούς και τα μεγέθη της αποτελούν πάντα «άγνωστο Χ» για όσους προσπαθούν να καταγράψουν τα μερίδια αγοράς των αλυσίδων.

Σε μια περίοδο όπου οι καταναλωτές έχουν μεγάλη ευαισθησία στις τιμές, η γερμανική αλυσίδα έχει καταφέρει να ξεπερνά την ΑΒ Βασιλόπουλος στα απορρυπαντικά και να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τη Σκλαβενίτης στο φρέσκο γάλα.

Στα απορρυπαντικά, το μερίδιο της Lidl υπολογίζεται σε 10% - 20%, έναντι 10% - 15% για την ΑΒ Βασιλόπουλος.

aporyp

Στο γάλα, η Lidl έχει πλασαριστεί στην πρώτη θέση, μαζί με τη Σκλαβενίτης, με μερίδια αγοράς 20% - 30%.

gala

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις