Οικονομία

Σπριντ για τις εκκρεμότητες, με το βλέμμα στο χρέος


Ποια ανοιχτά θέματα καλείται να κλείσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πώς σχετίζονται με τα μέτρα για το χρέος

Η κυβέρνηση κέρδισε την μάχη της μη περικοπής των συντάξεων το 2019, εξασφάλισε την εφαρμογή ενός διευρυμένου πακέτου κοινωνικών μέτρων, ωστόσο, καλείται να κλείσει άμεσα - κατ’ απαίτηση της Κομισιόν- σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε «καθεστώς» εκκρεμότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ενώ κάνει μνεία και στις αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (διορισμός γραμματέων σε γενικές Γραμματείες, υπουργεία), που δεν έχουν προχωρήσει βάσει των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Η Κομισιόν στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που αφορά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, χτύπησε «καμπανάκι» στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες καλούν την Αθήνα να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με επείγοντα χαρακτήρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμφανίσει απτή πρόοδο και να «κλείσει» τις εκκρεμότητες, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η τελική έκθεση της Κομισιόν και τα μέτρα για το χρέος

Με λίγα λόγια, οι εκκρεμότητες, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μηνός και πριν την δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης της Κομισιόν, στις αρχές του 2019. Η τελική έκθεση και το πόρισμά της αναφορικά με τα πεπραγμένα της Αθήνας, σ’ ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Θεσμούς, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ενεργοποίηση ή όχι των μέτρων για το χρέος. 
Όπως υπενθυμίζει η Κομισιόν «βάσει της τελικής έκθεσης θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, που περιλαμβάνουν τις επιστροφές των ANFAs και SMPs, θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

Σημείο κλειδί στο οποίο επιμένουν ιδιαιτέρως οι Βρυξέλλες, είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει δανειστεί πάνω από 6 δισ.ευρώ από το ESM, για την εξόφληση οφειλών, με την υπόσχεση ότι θα τις μηδένιζε μέχρι το τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, όχι μόνο με ευθύνη της Αθήνας, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το κλείσιμο της εκκρεμότητας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τι ζητούν οι Βρυξέλλες

Η Κομισιόν έχει σε πρώτο πλάνο και τις καθυστερήσεις σε συμφωνημένες αλλαγές στο δημόσιο, που αφορούν τον διορισμό νέων γενικών διευθυντών, την αξιολόγηση και το σχήμα μόνιμης κινητικότητας.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έκθεσής της, κάνει ειδική αναφορά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κλείσουν, μέχρι τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα αναφέρεται, στην ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, στο νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη, στις διαδικασίες αδειοδότησης,  τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο και στο προσωπικό της ΑΑΔΕ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα