Οικονομία

Στα σκαριά «Εξοικονομώ» για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών – Ποιοι θα επιδοτούνται


Στα σκαριά είναι το πρόγραμμα ηλεκτρικών συσκευών που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός προκειμένου τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό. Στόχος είναι η «απόσυρση» παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και η αντικατάστασή τους με νέες που εξοικονομούν ενέργεια.

Το νέο πρόγραμμα –που προσομοιάζει με το «Εξοικονομώ«, το πρόγραμμα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών- θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκατ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργειας.

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί από το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις