Χρηστικά

Στα σκαριά και νέα επιδόματα για εργαζόμενους και επαγγελματίες!


Νέο πακέτο μέτρων για τουρισμό, εστίαση, λιανεμπόριο και για νησιά που «ζουν» από τον τουρισμό, αλλά φέτος θα δοκιμαστούν

Νέο πακέτο μέτρων με επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς όπως διαπιστώνουν η οικονομία βουλιάζει σε βαθύτερη ύφεση και αβεβαιότητα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το πακέτο θα ανακοινωθεί πριν τις 15η Ιουλίου, όταν λήγει η περίοδος προστασίας της απασχόλησης για όσους ήταν σε αναστολή εργασίας και από τις 16 Ιουλίου ξεκινούν οι μαζικές απολύσεις, μια εξέλιξη που θα θέλει πάση θυσία να αποφύγει ή να περιορίσει η κυβέρνηση.

Η μείωση του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του 2020 κατά 16% σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και η εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας για ύφεση στο ίδιο διάστημα κατά 12-15% δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Επίσης το χειρότερο είναι, οι νέες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του έτους, που διαχρονικά αποτελεί και το καλύτερο, καθώς η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επιβιώνουν(;) με 534 ευρώ τον μήνα, με συνέπεια ο τζίρος στην αγορά πλην του κλάδου των τροφίμων να είναι σημαντικά μειωμένος μετά την άρση της καραντίνας.

Σε ότι αφορά στον τουρισμό, η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινείται στο 10-20%, όταν πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν άνω του 50%. Επίσης οι προοπτικές είναι απογοητευτικές, αφού διαπιστώνεται δισταγμός των εγχώριων και των ξένων τουριστών να κάνουν φέτος διακοπές.

Οι τουρίστες που θα έρθουν από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και από Σκανδιναβικές χώρες, θα είναι πολύ λιγότεροι φέτος, σε σχέση με πέρυσι και αν μάλιστα αυξηθούν τα κρούσματα, τότε η εξέλιξη θα είναι τραγική.

Επίσης διστάζουν και οι Έλληνες, καθώς ορισμένοι φοβούνται λόγω της πανδημίας, ενώ οι περισσότεροι απλά δεν έχουν χρήματα για διακοπές. Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί ένα τεράστιο πακέτο κοινωνικού τουρισμού διακοπών με κρατική επιδότηση για περισσότερα από 700.000 άτομα.

Επίσης, η εικόνα των μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας που παραμένουν κλειστά όπως το Χίλτον, η Μεγάλη Βρετάνια, το Κάραβελ κ.λπ. που παραμένουν κλειστά είναι απογοητευτική.

Στο υπουργείο Τουρισμού φοβούνται και τα τοπικά «ατυχήματα». Τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποιο νησί, θα έχει ως συνέπεια να χάσει τη σεζόν.

Στο λιανεμπόριο η κατάσταση είναι δραματική. Μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων η εικόνα στα είδη ένδυσης-υπόδησης είναι αποκαρδιωτική, αφού οι πελάτες είναι ελάχιστοι, καθώς οι καταναλωτές, δεν έχουν χρήματα, ενώ λόγω και του lockdown, έχουν «ανακαλύψει» τις αγορές μέσω του διαδικτύου.

Τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται

Στο πλαίσιο όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων και προοπτικών, τα συναρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση συνολικά επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο των μέτρων θα αφορά:
Τον κλάδο του τουρισμού. Θα αφορούν σε μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με επιδοτήσεις δανείων, χρηματοδότηση επενδύσεων και εργασιών συντήρησης. Επίσης, θα μηδενιστεί η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, αφού οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, σχεδιάζεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας, για όλο το έτος και μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν. Βέβαια, αυτό ισχύει κάθε χρόνο, αλλά μόνο για όσους εργαστούν κατά τη σεζόν. Όσοι δεν εργάζονταν καθόλου μία σεζόν, δεν ελάμβαναν επίδομα ανεργίας. Τώρα θα τροποποιηθεί το πλαίσιο και το επίδομα θα χορηγηθεί σε όλους.
Στον κλάδο της εστίασης, εξετάζονται στοχευμένα μέτρα. Καθώς δεν φαίνεται να «περπατάει» η Συν-Εργασία σχεδιάζεται είτε να αυξηθεί και να επιμηκυνθεί η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος Συν-Εργασία είτε να αναβιώσει η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτραπεί η απόλυσή τους.
Επίσης ανάλογα της μείωσης  του τζίρου, θα μειωθεί δραστικά η προκαταβολή φόρου για το 2021, και θα ανοίξει μια νέα «βεντάλια» με χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές χιλιάδες επιχειρήσεις.
Μέτρα στήριξης εξετάζονται και για το λιανεμπόριο που πλήττεται από τη δραματική μείωση του τζίρου. Τα μέτρα  θα είναι μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021, αναστολή πληρωμής τρεχουσών φόρων και εισφορών, χρηματοδότηση και επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Η βελτίωση της Συν-Εργασίας και η αναβίωση των αναστολών συμβάσεων είναι ένα μέτρο που εξετάζεται και για το λιανεμπόριο.

Πακέτο για τουριστικές περιοχές

Παράλληλα εξετάζονται και έκτακτα μέτρα για ολόκληρες περιοχές, οι οποίες «ζουν» από τον τουρισμό, αλλά φέτος θα δοκιμαστούν σκληρά, λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Πρόκειται για ολόκληρα νησιά ή τουριστικοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίοι φέτος δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν ελάχιστους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές.

Δεν θα ενισχυθούν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά γενικά όλες οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις πληγείσες περιοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα