Οικονομία

Σταϊκούρας για εξωδικαστικό: Στους 3.755 οι οφειλέτες που ρύθμισαν οφειλές άνω των 1,22 δις ευρώ


«Σημαντικό επιτυχημένο αποτελεσματικό εργαλείο», χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι χθες 3.755 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς συνολικού ύψους άνω του 1,22 δισ. ευρώ».

«Μόνο τις τελευταίες 6 μέρες 124 πρόσθετοι νέοι δανειολήπτες ρύθμισαν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, υπεραμυνόμενος στη βουλή, τη τροπολογία που προβλέπει βελτιώσεις στη διαδικασία για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Παράλληλα, απέρριψε τις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και πρέπει να αποσυρθεί για να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να κληθούν και φορείς, αντιτείνοντας ότι εδώ και μία εβδομάδα είχε δοθεί ήδη στη δημοσιότητα προς ενημέρωση.

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάποιον να αναφέρονται σε αναβρασμούς για τους πλειστηριασμούς, αλλά όχι και από τους εμπνευστές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι αιτήσεις των πιστωτών οι οποίες ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι του 2022 από το 25% που ήταν περίπου έφθασαν στο 70% και δείχνουν αυξητική τάση.

«Συγκριτικά, ενώ στον προηγούμενο εξωδικαστικό της προηγούμενης κυβέρνησης, μπήκαν 2.200 συμπατριώτες μας για ρυθμίσουν τις οφειλές τους σήμερα έχουν φθάσει στις 3.755 οι αιτήσεις με αυξητική τάση», σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «σημαντικές βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές που επέρχονται με τη νέα ρύθμιση» προσθέτοντας ότι «είναι ένας μηχανισμός που σήμερα που μιλάμε παρά τις καθυστερήσεις, τις ατέλειες και τις δυσκολίες αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος το πιο επιτυχημένο εργαλείο ρύθμισης οφειλών των τελευταίων 12 ετών».

«Παρά τη σημαντική πρόοδο τον τελευταίο μήνα δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε.

Γι αυτό, κυρίως οι διαχειριστές δανείων και οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους αλλά και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

-Εισάγεται η υποχρεωτικότητα στην αιτιολόγηση της απόρριψης της πρότασης ρύθμισης.

-Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες με μία μόνο οφειλή άνω των 10.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να διασώσουν τη περιουσία τους.

-Δίνεται η δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων.

-Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων, όπως οφειλές σε δήμους

-Διασφαλίζεται η συναίνεση των μικροπιστωτών στη πρόταση ρύθμισης, υπό προϋποθέσεις.

-Τροποποιείται η διαδικασία διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς, προς όφελος του οφειλέτη.

-Διαγράφονται σε ποσοστό 100% των τόκων της ρύθμισης, σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών.

-Μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης οφειλών και μετατρέπεται από κυμαινόμενο σε σταθερό στο 3% από 5% που ήταν μέχρι σήμερα ενώ περιλαμβάνει και τις ήδη ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «μέσα από αυτές τις βελτιώσεις αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πραγματοποίηση βιώσιμων ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεγαλύτερη θωράκιση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, μεγαλύτερη ευελιξία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους διατηρώντας και ευνοϊκές ρυθμίσεις ταυτόχρονα τις οποίες έχουν συνάψει στο παρελθόν καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια των οφειλών».

«Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια.

Το πρόβλημα εμείς το αντιμετωπίζουμε δυναμικά, χωρίς να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, χωρίς να το μεταθέτουμε στο μέλλον αυξημένο, μεταθέτοντας το στις επόμενες γενιές. Το αντιμετωπίζουμε με σοβαρές υπεύθυνες οριστικές και βιώσιμες λύσεις», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στον κορμό του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικός σε σχέση με την επίλυση προβλημάτων που εκκρεμούν επί δεκαετίες και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και αιώνα».

«Επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημοσίων ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιωτικών καταλήψεων, χωρίς το δημόσιο να μπορέσει να το προστατεύσει αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταπάτησης δόθηκαν στο παρελθόν κίνητρα για την ρύθμιση τους, όμως λόγω ανελαστικών προϋποθέσεων το πρόβλημα δεν επιλύθηκε».

«Σήμερα, μετά από μια συστηματική και αναλυτική προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών, και έχοντας αξιολογήσει και αποδεχθεί πολλές από τις απόψεις φορέων και κομμάτων, καταθέτουμε ένα νέο σύγχρονο αλλά και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο της αγοράς και δίνουμε τη δυνατότητα επιτέλους στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των δημόσιων κατεχόμενων ακινήτων, να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Επιχειρεί να δώσει με ασφάλεια μια συνολική γενναία λύση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως είπε, «τα δημόσια ανταλλάξιμα κτίρια που έχουν καταπατηθεί σε όλη την επικράτεια είναι στα 20.000 σε σύνολο 40.000 καταγεγραμμένων ακινήτων».

«Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία καθορίζονται οι προϋποθέσεις αγοράς, οι δικαιούχοι, τα εξαιρούμενα ακίνητα καθώς και οι διαδικασίες εξαγοράς, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος αγοράς στη βάση της αντικειμενικής αξίας και με γενναίες εκπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση της εξαγοράς με το λιγότερο διοικητικό κόστος και με τη ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών εξαγοράς προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα