Πολιτική

Σταμάτης: Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα είναι ανοικτά


 «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά αστάθεια και ακυβερνησία», δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης, αν και τίθεται υπέρ «της εκλογίκευσης του μπόνους για το πρώτο κόμμα». 

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση «ματαιοπονεί», αναζητώντας τις 200 ψήφους στην Βουλή. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σταμάτης υποστηρίζει πως «όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ενώ θεωρεί ότι ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, καθώς θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος του grexit δεν έχει εκλείψει. 

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, ωστόσο θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι το κρίσιμο θέμα. Όσο για το αν διχάζει το κόμμα του απαντά ότι «Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού». 

Είστε κατά της απλής αναλογικής, ωστόσο δεν είναι υπερβολικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

«Η αντίθεσή μας στην απλή αναλογική δεν είναι σημερινή. Αποτελεί πάγια και σταθερή θέση μας, από την οποία δεν έχουμε παρεκκλίνει ακόμα κι όταν βλέπαμε πως χάνουμε τις εκλογές, όπως το Γενάρη του 2015. Γιατί η εφαρμογή της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τις εκλογές για να καταγράφονται απλώς οι κομματικές δυνάμεις αλλά κυρίως για να σχηματίζονται βιώσιμες κυβερνήσεις. 

Όσον αφορά στην εκλογίκευση του μπόνους των 50 εδρών, είναι πράγματι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τα άλλα κόμματα, στα πλαίσια ενός σύγχρονου νέου εκλογικού νόμου, όπως πριν λίγες μέρες δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματός μας κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θα κάνουμε ως κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές».

Νομίζετε ότι θα βρει τους 200 βουλευτές η κυβέρνηση ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;

«Οι απόψεις των κομμάτων αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους που απαιτούνται. Ακόμα κι αν ψηφίσει υπέρ αυτής η Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό διερωτώμαι, τι νόημα έχουν δηλώσεις υπουργών πως «μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχει αρκετός χρόνος». Τι εννοούν; Επιδιώκουν την αλλαγή στάσης κάποιων βουλευτών έναντι ανταλλαγμάτων; Επιχειρούν «εξαγορά» ψήφων;

Πιστεύω πως ματαιοπονούν».

 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ικανοποιεί με την απλή αναλογική ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς.

 

«Όταν ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο και κάθε συμπληρωματική απαίτηση των δανειστών, η επίκληση της απλής αναλογικής, ως πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, μόνον ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί! Όλα τα έχει η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε!

 

Όλοι καταλαβαίνουν πως ξαναθυμήθηκε την απλή αναλογική τώρα που βλέπει πως χάνει τις εκλογές. Γιατί επενδύει στο χάος που θα προκληθεί, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και η «παρέα του Μαξίμου».

 

Νομίζετε ότι η ηγεσία του κόμματός σας θα έπρεπε να πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την ψήφιση του νέου νόμου, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης;

 

«Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο διαλόγου και συνεννόησης με τα άλλα κόμματα. Ένα πλαίσιο πολύ πιο διευρυμένο και από το θέμα του εκλογικού νόμου» 

 

Θεωρείτε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του έτους; (Συνήθως μια κυβέρνηση κάνει εκλογές όταν νομίζει ότι θα τις κερδίσει).

 

«Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο άνθρωπος είναι αφερέγγυος και αδίστακτος. Γι αυτό δεν αποκλείω να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο 2016, βλέποντας πως η παραμονή του στην εξουσία θα τον οδηγήσει, κυριολεκτικά, σε εκλογική νίλα. Ίσως, λοιπόν, προτιμήσει μία διαχειρίσιμη ήττα από μία κατάρρευση».

 

Εκτιμάτε ότι η εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων και η δυσαρέσκεια του κόσμου μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσφύγει στην κάλπη;

 

«Αυτό ακριβώς! Γιατί σήμερα οι πολίτες βιώνουν τα αχρείαστα μέτρα, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και δεν εξαπατώνται πια από την γκεμπελική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Τώρα πια οι πολίτες νιώθουν στο πετσί τους όσα η κυβερνητική προπαγάνδα είχε ωραιοποιήσει όταν ψήφιζε τα μέτρα. Τις υποσχέσεις για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, των συνταξιούχων και την πολιτική με το "αριστερό" πρόσημο. Σημειώστε επίσης, πως ούτε τα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε οι συνέπειές τους έχουν αναδειχτεί πλήρως. Κάθε μέρα που περνά θα είναι για τους πολίτες χειρότερη από την προηγούμενη, και κυρίως θα αναδεικνύει την συνέχιση μιας αδιέξοδης και ατελέσφορης βασανιστικής πορείας»

 

Θα βγει το οικονομικό πρόγραμμα ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα;

 

«Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, μπορούν να αποδώσουν μέτρα που στηρίζονται σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών; Ούτε οι δανειστές το πιστεύουν! Για αυτό και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την ενεργοποίηση του "κόφτη", όταν θα διαπιστωθεί η απόκλιση από τους στόχους τους προγράμματος.

 

Το μοντέλο προσαρμογής με το " αριστερό πρόσημο" που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, με τη μη μείωση των δαπανών του κράτους και την αύξηση της φορολογίας, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους κομματικούς εγκάθετους "που βολεύονται", αλλά κυριολεκτικά αδικεί και συνθλίβει όλους τους άλλους πολίτες. Και, κυρίως, σκοτώνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και την εθνική οικονομία». 

 

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας νομίζετε ότι έχει αποκλειστεί;

 

«Για τη Νέα Δημοκρατία, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η συνδιαχείριση των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλό στη χώρα.

 

Εξάλλου, πώς να συνεργαστείς με ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Τσίπρας, που λέει μονίμως ψέματα και δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει έστω μία συγνώμη απ΄τον ελληνικό λαό; Όσοι είδαν την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, φαντάζομαι πως δε μπορεί να αισθάνονται υπερηφάνεια για το πολιτικό ήθος και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της χώρας.

 

Αυτό δε σημαίνει πως η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, δε θα επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες με τα κόμματα που πιστεύουν σταθερά στη ευρωπαϊκή προοπτική της Πατρίδας μας. Τουναντίον, θα τις επιδιώξουμε με συνέπεια στα πλαίσια ενός εντίμου δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς καιροσκοπισμούς και ηγεμονισμούς».

 

Δεν έχουν λόγο οι εταίροι και δανειστές να βοηθήσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα;

 

«Ασφαλώς και έχουν πολλούς λογούς να το κάνουν. Το κάνουν ήδη, παρά τα λάθη που έχουν και οι ίδιοι διαπράξει στο παρελθόν.

 

Όμως, η κύρια ευθύνη για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και αξιοπιστίας ανήκει σε μας τους Έλληνες. Δε μπορεί να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους ή να φορτώνουμε σε αυτούς τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις. Δε μας φταίνε οι εταίροι μας για την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, που μας κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ. Ούτε για την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, στο νέο τρίτο μνημόνιο, να φορτώσει με φόρους τους πολίτες αντί να μειώσει τις δαπάνες του κράτους, πάρα τις αντίθετες παραινέσεις των ιδίων των δανειστών».

 

Αποκλείετε να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση και να ανοίξει και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους;

 

«Αμφιβάλλω αν έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας. Πιστεύω πως τρέχει πίσω από τη φορά των πραγμάτων, με μοναδική επιδίωξη την πολιτική του διάσωση. Τώρα προσπαθεί με λάθος πρόγραμμα και ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, να επιτύχει, τάχα, το υποτιθέμενο μεγάλο «όραμά» της για μείωση του χρέους. Αυτό, δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει, με πολύ λιγότερα μέτρα, από τον Δεκέμβρη του 2012!».

 

Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο grexit έχει εκλείψει οριστικά;

 

« Η οριστική εξάλειψη του grexit προϋποθέτει τη μόνιμη και διαρκή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όσο θα υπάρχει απόκλιση - είτε γιατί το πρόγραμμά μας είναι λάθος είτε γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι - η απειλή του grexit θα αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας. 'Αλλοτε πιο διακριτικά και άλλοτε πιο πιεστικά».

 

Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει εναλλακτικά σχέδια;

 

« Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε επισήμους κυβερνητικούς εναλλακτικούς σχεδιασμούς αντιμετώπισης μιας κατάστασης και σε σχεδιασμούς που κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει γεγονότα που ο ίδιος προκαλεί. Αυτό, δηλαδή, που έκανε το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη, με συνωμοτικές διαδικασίες και «κέντρο επιχειρήσεων» ένα ψυγείο!

 

Ο κος Τσίπρας τρέχει τώρα να τα μπαλώσει, έντρομος από τις συνέπειες των αποκαλύψεων των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ. Την Εξεταστική, όμως, δε θα μπορέσει να την αποφύγει...».

 

Η πρόταση του κόμματός σας, που περιλαμβάνει προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. μέσα σε μία πενταετία , δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο και παράλληλα μείωση της υποχρέωσης για το πλεόνασμα από το 3,5 % στο 2% με σταθερή ανάπτυξη 4%, δεν ακούγεται κάπως υπερβολική;

 

«Κάθε άλλο! Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και ανάσα στους πολίτες. Όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που ιδεολογικά αποστρέφεται τις επενδύσεις και οι μισοί Υπουργοί της κάνουν ότι μπορούν για να τις εμποδίσουν». 

 

Γιατί οι εταίροι να μπουν ξανά σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος;

 

« Ακριβώς για να βοηθήσουν πραγματικά. Εξ' άλλου, οι ίδιοι όπως γνωρίζετε, θεωρούν εσφαλμένη την επιλογή της Κυβέρνησης να επιλέξει την αύξηση των φόρων επιχειρήσεων και πολιτών , αντί για μείωση των κρατικών δαπανών . 

 

Ποιο λόγο, λοιπόν, θα έχουν να αντιδράσουν σε μια πρόταση που κινείται στη δική τους λογική και από μια Κυβέρνηση με αξιόπιστη συμπεριφορά;

 

Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

 

Είσαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος;

 

« Ασφαλώς και είμαι υπέρ της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σας θυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει το 2014 την πρότασή της για την αναθεώρησή του και είχε ξεκινήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι συνταγματικές αλλαγές είναι στενά συνδεδεμένες με το πέρασμα της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής σε μια νέα εποχή.

 

Το κρίσιμο θέμα είναι η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να γίνεται η εκλογή από το εκλογικό σώμα με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου;

 

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως , κατά την άποψή μου , δεν είναι το πιο κρίσιμο θέμα. Είναι ασφαλώς το πιο «επικοινωνιακό» και πρόσφορο σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και τακτικισμούς. 

 

Είδα τον κ. Τσίπρα προχθές να προαναγγέλλει, μάλιστα, δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Είναι φανερό πώς επιδιώκει μετάθεση του πολιτικού ενδιαφέροντος, από τα ψέματα και τις αποτυχίες της πολιτικής του. Ο άνθρωπος δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών του. Συνεχίζει και κινείται στη λογική των 15μελών σχολικών συμβουλίων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων του». 

 

Πάντως είναι ένα θέμα που διχάζει και το κόμμα σας.

 

«Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού. Μην ανησυχείτε?»

 

Εάν υπάρξει αδιέξοδο ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την δική σας, (πχ υπάρχει κάθετη αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια), πώς βλέπετε την πρόθεση του πρωθυπουργού, οι υπό αναθεώρηση διατάξεις να τεθούν σε δημοψήφισμα;

 

«Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αυστηρά προσδιορισμένη από το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε προσπάθεια «λαϊκίστικης προσέγγισης» του θέματος δεν είναι μόνο αθέμιτη αλλά και χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

 

Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να διαβάσει τα σχετικά άρθρα και να μην παίζει επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους θεσμούς».

 

Πώς βλέπετε την εξέλιξη γύρω από τη δίκη Ζίμενς;

 

« Η ολιγωρία (;) ή η ανικανότητα της κυβέρνησης για το φιάσκο, δεν μπορεί να μετατίθεται στη Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω δικονομικά τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

 

Όμως πάει πολύ οι υπεύθυνοι για το φιάσκο να βγάζουν γλώσσα από πάνω και να ρίχνουν τις ευθύνες στους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

 

Το Brexit διαταράσσει τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υποχωρήσει το Βερολίνο και να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας;

 

«Δεν είναι η λιτότητα που επηρέασε αποφασιστικά την απόφαση των Βρετανών. Έχουν γίνει τεράστια λάθη από τους Βρετανούς πολιτικούς, από τη λήψη της απόφασης για δημοψήφισμα μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. Φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και μετέθεσαν από τις πλάτες τους στους πολίτες την ευθύνη μιας απόφασης που, νομίζω, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για την ιδία τη Μεγάλη Βρετανία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις