«Πατριωτισμός είναι ό,τι κάνει στην πράξη την Ελλάδα πιο δυνατή», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
«Είναι η οικονομική πρόοδος και το φιλοεπενδυτικό κλίμα, που οδηγούν την Ελλάδα στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Είναι η κατάρτιση μίας Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που στοχεύει στην και της προσβασιμότητας για όλους. Ο πατριωτισμός στα λόγια περισσεύει. Μόνο οι πράξεις και όχι οι λέξεις υπηρετούν την Πατρίδα», επισημαίνει.
Στη συνέντευξη του ο κ. Παπασταύρου αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ενδιαφέρον της Chevron για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας, στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την μείωση του κόστους της ενέργειας και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολεοδομίας απέναντι στον πολίτη. Αναφέρεται επίσης στη σημασία της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου μίλησε για το «δικό μας πατριωτικό μονοπάτι της ευθύνης», δίνοντας τον ορισμό που έχει σήμερα η έννοια «πατριωτισμός».
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Chevron και το ενδιαφέρον της για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα,«αλλά και μια επιβεβαίωση ότι βαδίζουμε στον δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας».
Παράλληλα,αναφέρθηκε στις σημαντικές επαφές που είχε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όσο και στις διμερείς συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών των Η.Π.Α., Doug Burgum και Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, David Amsalem.
«Υπάρχει ισχυρή προοπτική να δυναμώσουμε τη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας, και, κατ' επέκταση, γεωπολιτικά. Αφ' ενός αξιοποιώντας τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας. Αφ' ετέρου, επενδύοντας σε υποδομές και δίκτυα», επισήμανε. «Σε ένα πρωτοφανώς ασταθές διεθνές περιβάλλον, εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να παραμείνει δύναμη σταθερότητας και αξιοπιστίας, ενισχύοντας με αυτοπεποίθηση το γεωπολιτικό της αποτύπωμα».
Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημασία του ενδιαφέροντος της Chevron, ο κ. Παπασταύρου πρόσθεσε ότι η Chevron και κατ' επέκταση η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Η εμπλοκή της Chevron στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, φέρνει Ελλάδα και ΗΠΑ ακόμη πιο κοντά» επισήμανε.
Αναφέρθηκε τέλος στις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης να εξασφαλίσουν άφθονη και φθηνή ενέργεια σε όλα τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα, και σε όλες τις επιχειρήσεις, η οποία όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς και για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Οπως ανέφερε, η τιμή του ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη με τις πολιτικές της Ευρώπης, με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, καθώς και με τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.