Οικονομία

Στεγαστικά δάνεια και από μη τράπεζες!


Οι πέντε παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Ευρύ πακέτο παρεμβάσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση με αιχμή τον ρόλο των τραπεζών και των servisers, με στόχο να ανοίξουν οι στρόφιγγες της παροχής των δανείων.

Στόχος, όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είναι η αύξηση της ροής των δανεικών κεφαλαίων στην οικονομία καθώς επίσης και ο έλεγχος της δραστηριότητας τραπεζών και των funds που έχουν εξαγοράσει κόκκινα και πράσινα δάνεια από τις τράπεζες.

Εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως δρομολογούνται παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να χορηγούνται δάνεια και από μη τραπεζικούς φορείς και μάλιστα η δυνατότητα αυτή να επεκταθεί και στα στεγαστικά δάνεια.

Πρόκειται για τα μη τραπεζικά ιδρύματα που ήδη λειτουργούν σε εμβρυακό, όμως, επίπεδο, για τα οποία θα γίνει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διευρύνει τη λειτουργία τους και τις δραστηριότητές τους. Όπως είπε ο υπουργός, οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται στον τραπεζικό τομέα είναι οι ακόλουθες:

  1. Νομοθετική διάταξη η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα. Πρόκειται για κάτι που ήδη γίνεται αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί, γιατί τώρα είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Αυτό θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει και άλλες κατηγορίες δανείων όπως και τα στεγαστικά δάνεια. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό γίνεται και στο εξωτερικό και υπάρχει ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, ενώ εφόσον νομοθετηθεί θα δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό με τις τράπεζες, προς όφελος των δανειοληπτών.
  2. Θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τους servicers. Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα θεσπιστούν κανόνες για τους servicers, σε συμμόρφωση με προβλέψεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Όπως είπε, έχουν  υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες και θα πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες τι χρωστούν, ποιοι είναι οι κανόνες, ενώ θα θεσπιστούν κυρώσεις αν δεν σέβονται τους κανόνες.
  3. Θα προχωρήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά όπως σημείωσε υπάρχουν θέματα που αφορούν συστημικές τράπεζες αλλά και τον πέμπτο πυλώνα. «Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  4. Θα προχωρήσει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι η προοπτική αυτή θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και συνολικά τις προοπτικές της οικονομίας.
  5. Θα στηριχτεί η υπηρεσία IRIS, που αφορά σε διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ, οι οποίες γίνονται χωρίς προμήθεια. Όπως τόνισε, το θέμα των προμηθειών συζητείται χρόνια τώρα, και πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν οι πληρωμές μέσω του IRIS και σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα