Χρηστικά

Στη «φόρα» 30.000 μεγαλοοφειλέτες Εφορίας και ΕΦΚΑ


Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος

Στα «μανταλάκια» κρεμάνε, η ΑΑΔΕ τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και ο ΕΦΚΑ τους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς, έστω και με καθυστέρηση, θα δημοσιοποιήσουν τα πλήρη στοιχεία τους, ενημερώνοντας ιδιώτες και δημόσιες υπηρεσίες.

Καθώς δεν έχουν αποτέλεσμα οι ενέργειες για την είσπραξη των συγκεκριμένων χρεών τα οποία είναι εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας, επιλέγουν απλά την ανακοίνωση των ονομάτων και τη διαπόμπευσή τους, που είναι και η μοναδική τους τιμωρία, αφού δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν, για να τα εισπράξουν.

Σημειώνεται πως ένα μεγάλο μέρος των χρεών προς την εφορία έχει «διαγραφεί» υπό την έννοια ότι έχει καταχωριστεί στα «μη εισπράξιμα», ενώ σε ότι αφορά στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με την απόφαση 1833/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχουν παραγραφεί χρέη ύψους 23,45 δισ. ευρώ.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γιατί δημοσιοποιούνται

Σημειώνεται πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, εκτός από τη διαπόμπευση όσων χρωστούν στην Εφορία  και στον ΕΦΚΑ και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, αποσκοπεί και σε... πρακτικά αποτελέσματα.

Στόχος είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων. 

Οι συγκεκριμένες λίστες, λειτουργούν ως βάση δεδομένων οφειλετών, από την οποία ενημερώνονται τόσο ιδιώτες όσο και δημόσιες υπηρεσίες, για το προφίλ των συναλλασσόμενων.

Τόσο η Εφορία όσο και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Βουνά τα χρέη

Τον περασμένο Νοέμβριο, τα συνολικά χρέη προς το δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 110 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες του δημοσίου, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 4.138.953. Από αυτούς ήδη βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα οι 1.327.959.

Στο ποσό των 110 δισ. ευρώ, προστίθενται και τα χρέη ύψους 38,78 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Η μερίδα του λέοντος των χρεών τόσο προς την Εφορία όσο και προς τον ΕΦΚΑ, οφείλεται από λίγους μεγαλοοφειλέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, 8.622 ΑΦΜ χρωστάνε 87,8 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 10,2 εκατ. ευρώ έκαστος.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μια ομάδα 2.149 μεγαλοοφειλετών έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, οι οποίοι οφείλουν συνολικά το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ ή το 24,2% των συνολικών χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα