Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού το χρηματιστήριο - “Αδύναμες”οι τράπεζες


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές, αναζητώντας ισορροπίες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις περαιτέρω επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.
 Το αυξανόμενο ρίσκο στα χρηματιστήρια προκαλεί μετακινήσεις κεφαλαίων σε ασφαλέστερα καταφύγια και ρευστοποιήσεις που δημιουργούν δυναμική καθοδικού σπιράλ.

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ, που κατέγραψαν χθες δραματικές απώλειες και ξεκίνησαν σήμερα  με δυναμικά ριμπάουντ. Η ανοδική αντίδραση αποδεικνύεται πρόσκαιρη, τα κέρδη σταδιακά εξανεμίζονται και όλοι οι δείκτες κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, οδεύοντας με αργό ρυθμόπρος το “κόκκινο”.

Στην ελληνική αγορά εξανεμίσθηκε χθες κεφαλαιοποίηση περίπου 2,3 δισ. ευρώ, που δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί τις επόμενες μέρες. Αντίθετα μάλιστα, οι απώλειες μπορεί να διευρυνθούν καθώς η πτωτική δυναμική δεν έχει εξαντληθεί. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει ήδη τα αρχικά κέρδη τους και ο κλαδικός τους δείκτης γύρισε στο κόκκινο.

Αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου στις ανησυχίες για την πανδημία προστίθενται οι προβληματισμοί  για την έξαρση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την τάση γενικευμένης ανόδου του κόστους ζωής σε πολλές χώρες.  Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FTSE-100, CAC-40) που σημείωναν νωρίτερα άνοδο έως 1,45%, έχουν χάσει τα κέρδη τους  και δεν αποκλείεται να βρεθούν τις επόμενες ώρες με αρνητικό πρόημο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Η αγορά ενσωματώνει τώρα στις αποτιμήσεις τη διάψευση των προοπτικών που είχαν δημιουργηθεί για την πορεία του τουρισμού, βλέποντας να απομακρύνεται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και των προσδοκιών για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι το γεγονός ότι η μεγάλη χθεσινή “βουτιά” πραγματοποιήθηκε με μεγάλο τζίρο (ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς), ενώ  η σημερινή ανάκαμψη έγινε με πολύ μικρότερο.

Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ έχασε "αμαχητί" και την τελευταία ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη στις 850-845 μονάδες, όπου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μιά καθοδική κίνηση χωρίς να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση.

Μετοχές και δείκτες

Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας υψηλά ημέρας. Στη συνεέχεια διολισθαίνουν χωρίς να σημειωθεί  ουσιαστική αντίδραση. Τώρα βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,16% στις 842,8 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 835 με οριακά κέρδη 0,20%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης  αποκομίζει περίπου 0,15%, στις 1.999 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,52% και τώρα έχει “γλιστήσει” στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,25%. Με θετικό πρόσημο Εθνική +1,2% και Alpha +0,3%.  Στον αντίποδα Attica Bank -2,7%, Eurobank -1,7%. Αμετάβλητες Πειραιώς και Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,2%, Lamda +1,7%,  ΟΤΕ και Ελλάκτωρ +1%, ΕλβαλΧαλκόρ, Τιτάν και Μυτιληναίος +0,8%. Με απώλειες Jumbo -2,5%, ΔΕΗ -1,4%, ΕΛΠΕ -0,5%.
Στα mid caps Κρι-Κρι +2,4%, Ιντρακάτ +1,7%, Quest +1,5%, Autohellas και Ευρ. Πίστη +1%. Στο κόκκινο Cenergy -1,5%, Ολυμπιακή Τεχνική και Elton -1%.

Διαβάστε επίσης