Αγορές

«Στην πυρά» οι τραπεζικές μετοχές, κατακόκκινο το χρηματιστήριο


Χωρίς την παραμικρή ένδειξη αντίδρασης  συνεχίζεται η διολίσθηση μετοχών και δεικτών στο ΧΑ, που μετρά ήδη  τέσσερις συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις, με  σωρευτικές απώλειες 11% στον τραπεζικό δείκτη και -3,5% στον ΓΔ.

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών, τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η παροχολογία με αφορμή τη ΔΕΘ είναι οι βασικές αιτίες για την παρατηρούμενη επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος – ή τουλάχιστον η αφορμή-πρόσχημα για να συνεχίσουν τα επιθετικά funds την «φθοροποιό» δράση τους με ρευστοποιήσεις  και πιέσεις σε όλο το ταμπλό.

Συντελεί βέβαια και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, όσον αφορά την πορεία και τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, που  διανύουν περίοδο αναταραχής, με αφορμή την κρίση σε Τουρκία-Αργεντινή και την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στο ΧΑ αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και ΄’αποστροφή» από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες  εμφάνισαν κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο, υπερκάλυψαν τους στόχους όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς. Όμως οι αναλυτές βλέπουν τώρα «μισοάδειο το ποτήρι» τους,  εστιάζοντας  στο μέγεθος του προβλήματος των ΝΡΕs, στο κόστος διευθέτησής του και στην αδύναμη παραγωγή εσόδων, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ομαλοί ρυθμοί χορηγήσεων.

.Οι διαχειριστές ξένων funds εκφράζουν ήδη εμπράκτως τον προβληματισμό τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών, οι οποίες προκαλούν σήμερα νέα «βουτιά» του κλαδικού τους δείκτη.

Η πτώση είναι γενικευμένη και ελάχιστες μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,40% στις 716μονάδες.
 Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.882,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει περίπου 2,80%.
Πρώτη σε απώλειες και σήμερα η Εθνική (-3,8%), η οποία είχε αποφύγει την πτώση όσο έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης λόγω reverse split. Ακολουθούν Eurobank και Alpha -3,4%, Attica Βank -1,7%, Πειραιώς -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο ΟΛΠ (+1,9%) και ο Φουρλής (+0,2%). Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν και ΕΛΠΕ -3%, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ -2%,  ΔΕΗ και Βιοχάλκο -1,7%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα