Οικονομία

Στις ράγες μπαίνει ξανά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


Εγγυήσεις και γεωπολιτική στήριξη από Ισραήλ και Γαλλία έναντι στον τουρκικό κίνδυνο

Ξανά στις ράγες μπαίνει η «στοιχειωμένη» ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, που αν και ευρισκόμενη στην τελική ευθεία της υλοποίησής της, είχε «κολλήσει» εξαιτίας της γεωπολιτικής ανησυχίας για τυχόν παρέμβαση της Τουρκίας και της απουσίας εγγυήσεων από .

Οι πρόσφατες συναντήσεις Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξαν τα δεδομένα. Τελ Αβίβ και Παρίσι- σύμφωνα με πληροφορίες- παρείχαν διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για την ασφάλεια του μεγάλου project σε περίπτωση τουρκικής όχλησης, εξέλιξη άκρως θετική για την ουσιαστική επανεκκίνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

Ο τουρκικός «μπαμπούλας» αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το έργο και την κύρια αιτία για τον αιφνιδιαστικό τερματισμό των ερευνών στις 28 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα επιχείρησε και τελικώς κατάφερε να αναβαθμίσει την εμπλοκή του Ισραήλ στο project, με δεδομένο ότι το δεύτερο σκέλος του Great Sea Interconnector προβλέπει τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ εξασφαλίζοντας έτσι εγγυήσεις ασφαλείας από το Τελ Αβίβ. Παράλληλα «θωράκισε» γεωπολιτικά την επανέναρξη των εργασιών και με τη γαλλική «δέσμευση», καθώς το Παρίσι -εκτός των γεωπολιτικών στοχεύσεων- έχει… υποχρέωση να προστατεύσει τη γαλλική Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο.

Η «επανεκκίνηση» του έργου σημαίνει επανέναρξη των ερευνών ανατολικά της Κάσου-Καρπάθου, με το ερευνητικό σκάφος «NG Worker» να επιστρέφει άμεσα στην περιοχή, ανατολικά της περιοχής Κάσου – Καρπάθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για την έκδοση σχετικής NAVTEX στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να «σαρωθεί» και το τελευταίο τμήμα που απομένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο της χάραξης του καλωδίου.

Η στάση της Τουρκίας

Η Τουρκία υποστηρίζει πως παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματά της από τις έρευνες στην περιοχή που γίνονται σε διεθνή ύδατα, βάσει του τουρκολυβικού μνημονίου. Αξιώνει, μάλιστα, από τα ερευνητικά πλοία να ζητήσουν την έκδοση navtex από τις τουρκικές αρχές, γεγονός το οποίο θα σήμαινε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το μνημόνιο.

Η Άγκυρα έδειξε τις επιθετικές της διαθέσεις τον περασμένο Ιούλιο όταν έστειλε πέντε πλοία της στα διεθνή ύδατα στη γραμμή Κάσου – Καρπάθου, προκαλώντας τη διακοπή των ερευνών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα