Τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύονται ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή στις επαφές που έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες με εκπροσώπους ξένων funds. Όπως και προ ημερών στο Roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, έτσι και χθες κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου της Merril Lync/BofA, οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών ασχολήθηκαν κυρίως με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τα NPL’s των ελληνικών τραπεζών.
Το βασικό ερώτημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ξένων funds αφορούσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για την μείωση των NPE’s και οι ρεαλιστικές πιθανότητες που υπάρχουν για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Οι τράπεζες ανεβάζουν ψηλά τον πήχη αναφορικά με τη στόχευση μείωσης των NPE’s. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πλάνα που θα καταθέσουν οι τράπεζες, την Παρασκευή, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να πέσουν κάτω από το 20%, από το 47% που είναι σήμερα στο τέλος του 2021.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ιι τράπεζες υπερκάλυψαν το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Πέτυχαν, μάλιστα, να «κατεβάσουν» τα ΝPEs κάτω από τα 90 δισ.ευρώ, στα 88,6 δισ.ευρώ, δηλαδή 1,6 δισ ευρώ χαμηλότερα από το ποσό στόχο που είχε τεθεί. Σ’ ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, παρά στο γεγονός ότι υπήρξε σημαντική μείωση κατά 4,7% ή 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, οι τράπεζες δεν έπιασαν τον ορισθέντα στόχο.