Τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία των εμπλεκομένων σε 44 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας του 2016, καθώς και πέντε νέες λίστες υποθέσεων φοροδιαφυγής, κατέθεσε στη Βουλή- ως συνοδευτικό υλικό του προϋπολογισμού 2018- το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή,
Τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, προέρχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αναφορικά με τις 44 υποθέσεις επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούνται είτε λαθρεμπόριο καυσίμων, είτε τσιγάρων ή για άλλες τελωνειακές παραβάσεις, υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν.
Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του πλοιοκτήτη του Αγία Ζώνη Ι και Αγία Ζώνη ΙΙ Θεόδωρου Κουντούρη, σε βάρος του οποίου, όπως επίσης και πέντε συνεργατών του, επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, φόροι, τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων.
Στη λίστα με τις υποθέσεις λαθρεμπορίου υπάρχει και εταιρεία ΣΕΚΑΠ Α.Ε, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμα και δασμοί 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποτυπώνεται στη λίστα ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Ως γνωστόν, η εν λόγω εταιρία εξαγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη και με τροπολογία που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, διεγράφη το πρόστιμο των 37,5 δις.ευρώ, «χάριν της βιωσιμότητος της εταιρίας και της επένδυσης».
Αναφορικά με τις λίστες της φοροδιαφυγής, προκύπτει ότι οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά φόρους και πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Δεν καταγράφονται όμως ονόματα, ΑΦΜ, ούτε τα ποσά που εισπράχθηκαν κατόπιν του ελέγχου.
Η πρώτη λίστα της ΑΑΔΕ αφορά 898 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους ανέρχονται σε 2,21 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη αφορά 918 υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκλειστικά μέσω έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 297,9 εκατ. ευρώ για τα οποία επιβλήθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 153,762 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη λίστα αφορά 342 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές εντοπίστηκαν ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι που δεν αποδόθηκαν ύψους 604,3 εκατ. ευρώ, καθώς και πλαστά και νοθευμένα στοιχεία αξίας 162,38 εκατ. ευρώ.
Η πέμπτη αφορά 165 επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε προσωρινό λουκέτο για λόγους φοροδιαφυγής.