Αγορές

Στο "κόκκινο" η Wall- Δύσκολος Σεπτέμβριος για τους δείκτες


Με σημαντικές απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% τον Αύγουστο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Αύγουστο, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να φρενάρουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ενισχύθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από την απώλεια 0,2% τον Ιούλιο, ενώ αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,2%. Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) ανέβηκε 0,3% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Ιούλιο. Τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε 6,2% μετά από αύξηση 6,4% τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE έκανε άλμα 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 4,9% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 4,7% τον Ιούλιο.

Ο Dow Jones βρέθηκε στο 3ο συνεχόμενο πτωτικό τρίμηνο, γεγονός που έχει να συμβεί από το 2015, ενώ στο πρώτο σερί απωλειών για 3 τρίμηνα σημείωσαν S&P 500 και Nasdaq για πρώτη φορά από το 2009. Στον Σεπτέμβριο οι απώλειες άγγιξαν το 7% για S&P 500 και Dow Jones, ενώ για τον  Nasdaq κοντά στο 9%.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η μέτρηση είναι ίση με την προηγούμενη και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 16.000 στις 193.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 215.000.

Ο δείκτης Chicago PMI διολίσθησε στις 45,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 51,8 μονάδες σε δημοσκόπηση της WSJ.  

Η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard, τόνισε σήμερα ότι "θα χρειαστεί χρόνος ώστε η πλήρης επίδραση των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών να λειτουργήσει σε διάφορους τομείς και να μειώσει τον πληθωρισμό" και πρόσθεσε πως "η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον καθορισμένο στόχο".

Στην ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο τον Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 10% από 9,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το φάσμα της ύφεσης στην ευρωζώνη να είναι ολοένα και πιο ορατό. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός  ξεπέρασε το 10% μετά από επτά δεκαετίες  και έφτασε στο 10,9%, προκαλώντας ανησυχία για τις συνέπειες.

Οι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ που εξετάζουν μείωση του στόχου παραγωγής τους στη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου, ανάμεσα σε 500.000 και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα προς τόνωση της αγοράς.

H βρετανική τράπεζα Barclays και μία θυγατρική της συμφώνησαν χθες στην καταβολή προστίμου 361 εκατομμυρίων δολαρίων (367,56 εκατομμυρίων ευρώ) στο πλαίσιο διακανονισμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ (SEC) αναφορικά με κατηγορίες για τη μη δηλωμένη προσφορά και πώληση “ απροσδιόριστου αριθμού” χρεογράφων, παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 28,730.12 μονάδες, με πτώση 1.70%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,588.7 μονάδες, πέφτοντας 1.42%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,575.62 μονάδες, με απώλειες 1.51%.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, αυξήθηκαν 0,2% ή 3,40 δολάρια στα 1.672 δολάρια ανά ουγγιά και 1% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ έχασαν 3,1% τον Σεπτέμβριο.

Στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Νοεμβρίου, μειώθηκαν 2,1% ή 1,74 δολάρια στα 79.49 δολάρια ανά βαρέλι. στην εβδομάδα έχασε πάνω από 1% και στον μήνα περίπου 10%, ενώ το brent παράδοσης Δεκεμβρίου, διολίσθησε 2,26% ή 1,95 δολάρια στα 85.23 δολάρια ανά βαρέλι και σε επίπεδο εβδομάδας έχασε άνω του 1% και στον μήνα πάνω από 10%. Σε επίπεδο τριμήνου μειώθηκαν και τα δύο κοντά στο 20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα