Την ώρα που αυξάνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η χώρα μας χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη, προβλήματα στις σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με τις ΗΠΑ δημιουργεί η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, που προσδιορίζει τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται αεροπορικές πτήσεις – στιγματίζοντας εμμέσως τις υπόλοιπες ως επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου.
Το χειρότερο όμως είναι ότι - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» - “τινάζει στον αέρα” τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Το θέμα που ανέκυψε γίνεται αφορμή εσωτερικών αντιπαραθέσεων στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αξιοποιείται από τους "σκληροπυρηνικούς δεξιούς" της ΝΔ για να "πριονίσουν καρέκλες" των μεταρρυθμιστών του κόμματος.
Όπως αναφέρει η «Εστία», αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες, «πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών για τη γκάφα του υπουργείου Τουρισμού ήταν τόσα, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να αποδυθεί σε συστηματικές προσπάθειες και να δώσει εξηγήσεις για να κατασιγάσει την οργή ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναγκάστηκε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά αργά το βράδυ με τον Ιταλό ομόλογό του για να λυθεί η παρεξήγηση και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στις 9 Ιουνίου.
Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είχε κάνει εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις, θεωρώντας την ενέργεια του κ. Θεοχάρη ως εσκεμμένη προσπάθεια να πληγεί ο ιταλικός τουρισμός και να κερδίσει η Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τρεις άξονες:
1. Οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο
2. Υπογραφή πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα
3. Κατάθεση κοινής τροπολογίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους Ευρωπαίκούς Κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τους Ιταλούς σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με τους εσωκομματικούς πολέμιους του υπουργού Τουρισμού, τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί οι Ιταλοί θεωρούν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε για να προκληθεί ζημιά στον τουρισμό τους, προς όφελος της Ελλάδας.