Χρηστικά

Στοχευμένη επιστρεπτέα προκαταβολή 3 δισ- Πόσο κοστίζει το lockdown


Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά και στην οικονομία με την επαναφορά του lockdown και την επαπειλούμενη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και στις μετακινήσεις, αναγκάζουν το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί συνεχώς τους σχεδιασμούς του, καθώς τα δεδομένα μεταβάλlονται συνεχώς, ενώ οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Το βασικό ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιάς φόρμουλας μέτρων, που αφ' ενός θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αφ΄ετέρου θα παρέχουν επαρκή στήριξη στις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν  -έστω και “ψαλιδισμένες” - τις δραστηριότητες τους, δημιουργώντας τζίρο και προσφέροντας φορολογικά έσοδα στο Δημόσιο.

Σ' αυτή τη δύσκολη εξίσωση, προστίθεται άλλη μία παράμετρος που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας: Οι “πεπερασμένες” δημοσιονομικές δυνατότητες, οι οποίες έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα διογκώνεται και το δημόσιο χρέος... τραβάει την ανηφόρα.

“Χωρίς τον... ξενοδόχο”,

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα συνεχισθεί η στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ομως αυτές οι διαβεβαιώσεις δίνονται “χωρίς τον ξενοδόχο”, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο ακόμη θα διαρκέσει η πανδημία, τι ανάγκες θα χρειασθεί να καλυφθούν και ποιό θα είναι το κόστος των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν, καθώς και των παλιών που θα παραταθεί η εφαρμογή τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι κάθε μήνας διατήρησης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν τώρα και των μέτρων στήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, συνεπάγεται κόστος περίπου 2,6 δισ. ευρώ στην οικονομία από απώλεια τζίρου και συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλύεται σε δαπάνη 650 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, και σε απώλεια φορολογικών εσώδων περίπου 550 εκατ. ευρώ

Πλέγμα μέτρων

Με βάση τα νέα δεδομένα και τις εξαιρετικά αβέβαιες προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, έχει καταρτισθεί ένα αναθεωρημένο πλάνο κινήσεων. Κεντρικός του άξονας η στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων με περισσότερο στοχευμένα μέτρα, που θα επιμερίζουν τους δικαιότερα τους διατιθέμενους πόρους, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και το αναμενόμενο συνολικό οικονομικό όφελος. 

Βασικό εργαλείο θα είναι η «επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί, ώστε να περιλάβει χιλιάδες επιχειρήσεις που έμειναν εκτός στους πέντε πρώτους κύκλους.

Υπολογίζεται ότι μέσω αυτού του μέτρου θα διοχετευθούν φέτος σε επιχειρήσεις – κυρίως μικρές και μικρομεσαίες – περίπου 3 δισ. ευρώ. Την έναρξη του 6ου κύκλου προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εμφαση θα δοθεί και στην τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες. Σχετικές διατάξεις προβλέπεται να θεσπιστούν τον Απρίλιο, με τη λήξη των αναστολών πληρωμής, που θα φέρει στο προσκήνιο το θέμα των “κόκκινων” οφειλών.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα