Οικονομία

Συγκυριακή η αύξηση καταθέσεων-Που αποδίδεται 


Αν και η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε έως και πάγωσε σε ορισμένους τομείς, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά πιέστηκαν οικονομικά, το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αξιόλογη αύξηση, η οποία ωστόσο θεωρείται συγκυριακή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τον Μάιο εμφανίστηκε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τις εισροές να αυξάνονται σε 1,72 δισ. ευρώ, από 1,43 δισ. τον Απρίλιο. Συνολικά, τους τέσσερις τελευταίους μήνες - από το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή- οι θετικές ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε 7,05 δισ. ευρώ.

Κι αυτό παρότι τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά και οι αποδόσεις ...αστείες. Για παράδειγμα, τα 10.000 ευρώ δίνουν ετήσιο τόκο... 8 ευρώ. Κι αν μπουν σε “κλειστό” προθεσμιακό λογαριασμό, το πολύ-πολύ να φθάσουν τα  15 ευρώ!

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι ελληνικό και παρατηρήθηκε σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών σε δύο βασικούς συγκυριακούς παράγοντες:

  • Στον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, λόγω του lochdown, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν σχεδόν αποκλειστικά για αγορές τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής.
  • Στο πάγωμα δόσεων δανείων και πληρωμής οφειλών στο δημόσιο, που είχε ως αποτέλεσμα ποσά να παραμένουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Συνεπώς, εκτιμάται ότι η πραγματική εικόνα της πορεία των καταθέσεων στην Ελλάδα θα προκύψει από τα στοιχεία του Ιουνίου και βεβαίως των επόμενων μηνών με την επιστροφή στη νέα κανονικότητας της Covid-19 εποχής.   

Εξάλλου, διατηρήθηκε η σημαντική αύξηση του όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Ιούνιο (+30%), ενώ η τάση αύξησης της αντίστοιχης αξίας που καταγράφηκε στο πρώτο μισό του μήνα, αντιστράφηκε την 3η εβδομάδα, διατηρώντας όμως σε θετικό πρόσημο την συνολική απόδοση του μήνα έως τώρα(+6,7%).

Συνολικά, για το διάστημα από 1 Μαρτίου έως 23 Ιουνίου, ο όγκος εμφάνισε μέση αύξηση 16%, ενώ η αξία των συναλλαγών καταγράφει μικρή μείωση (-1,1%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις