Χρηστικά

Συμφωνία για δάνεια 4,5 δισ. σε ΜμΕ με ευρωπαϊκή εγγύηση


Ενας νέος "πακτωλός"  χρηματοδοτικών πόρων ανοίγει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Η συμφωνία αφορά χρηματοδοτήσεις με εγγύηση του Ταμείου και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει χρηματοδοτικούς πόρους άνω των 4,5 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις συναρτώνται με αξιοποίηση πόρων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της χώρας. Το ΕΤαΕ, μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Όμιλος ΕΤΕπ), παρέχει εγγυήσεις στην Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική  και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια σε ΜμΕ με ευνοϊκούς όρους και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Η σύμβαση υπεγράφη χθες στην Αθήνα και σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής της χρηματοδοτικής εντολής του ΕΤαΕ. .

"Τρεις μηχανισμοί εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU, που υποστηρίζονται από πόρους του RRF, είναι πλέον διαθέσιμοι για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων"., δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΕΤαΕ  Marjut Falkstedt. "Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα και προωθώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση"

"Η συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Νίκος Παπαθανάσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα