Επιχειρήσεις

Συμφωνία τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ


Δεκτό έγινε από τις πιστώτριες τράπεζες το επικαιροποιημένο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης της ΑΝΕΚ, το οποίο κατέθεσε η Attica Group, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και πολλές τροποποιήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει μεγάλο κούρεμα των τραπεζικών υποχρεώσεων, ενώ δεν "αγγίζει" τις υποχρεώσεις προς τρίτους.

Βασικοί πιστωτές είναι η Τρ. Πειραιώς, η Alpha Bank. η Attica Bank και η Cross Ocean, που έχει αγοράσει τις απαιτήσεις της Εθνικής. ΟΙ δύο πρώτες έχουν συμφωνήσει από τις αρχές της φετινής χρονιάς επί ενός σχεδίου κατανομής του βάρους της εξυγίανσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει να αγοράσει η Τρ. Πειραιώς τις απαιτήσεις της Alpha. Έτσι, η Τρ. Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΑΝΕΚ, με ονομαστικές απαιτήσεις της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Ακολουθούν το fund Cross Ocean με απαιτήσεις 61 εκατ. ευρώ, η Attica Bank με 24 εκατ. ευρώ και συνεταιριστικές τράπεζες με πολύ μικρότερα ποσά. 

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η Attica Group πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία και τους βασικούς μετόχους της ΑΝΕΚ για την απορρόφηση της υπό τους όρους που προβλέπει το business plan. Η συμφωνία θεωρείται περίπου δεδομένη, καθώς οι πιστωτές ελέγχουν ήδη σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ -και θα το αυξήσουν με τη μετατροπής του υπολειπόμενου ΜΟΔ σε μετοχές.

Επισημαίνεται ότι η Τρ. Πειραιώς κατέχει απευθείας 28,13% των μετοχών της ΑΝΕΚ και 11,8% της Attica Group. Ταυτόχρονα, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πιστωτής της MIG, η οποία ελέγχει την Attica Group.

 Η εταιρεία «ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ», συμφερόντων της Αμαλίας Βαρδινογιάννη κατέχει το 22,34%  της ΑΝΕΚ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα