Ελλάδα

Συναγερμός για τα φάρμακα και την πανδημία!


Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα εν μέσω έξαρσης των επιδημιών – Κριτική στο υπ.Υγείας που ανακοίνωσε δέσμη μέτρων

Ενώ η επιδημία γρίπης και άλλων ιώσεων «γιγαντώνεται» και ο φόβος για νέα έξαρση του κορονοϊού χτυπάει και πάλι την πόρτα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον πληθυσμό. Αντιπυρετικά χάπια, αναλγητικά και σιρόπια, φάρμακα δηλαδή «πρώτης ανάγκης» είναι δυσεύρετα, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Το υπουργείο Υγείας κατηγορείται από φορείς του κλάδου αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ότι επέδειξε αδράνεια και δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το «κύμα» των ιογενών λοιμώξεων, που θα χτυπούσε κυρίως τα παιδιά. Καλείται να το πράξει έστω και με καθυστέρηση, διότι οι νέες εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των λοιμώξεων είναι άκρως δυσοίωνες.

Για έξαρση των κρουσμάτων γρίπης που θα ξεπεράσουν τα 300.000 σε εβδομαδιαία βάση, προειδοποίησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανακάκης. Πρόκειται για εφιαλτική πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στο σύστημα περίθαλψης και παράλληλα θα επιδεινώσει το πρόβλημα με τα φάρμακα. Ηδη υπολογίζεται ότι περίπου 265 φάρμακα είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Το υπουργείο Υγείας και δη ο Θάνος Πλεύρης υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η μείωση παραγωγής σε Κίνα και Ινδία, σημειώνοντας ότι η ελληνική βιομηχανία να καλύψει τα κενά με τα γενόσημα. Παράλληλα αποφασίστηκε χθες η υιοθέτηση μιας δέσμης δέκα μέτρων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα.

Η δέσμη των 10 μέτρων περιλαμβάνει

  1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για τον κορονοϊό

Σε εγρήγορση για τον κίνδυνο του κορονοϊού, εξαιτίας των ανησυχητικών πληροφοριών που έρχονται από την Κίνα, βρίσκεται η Ευρώπη. Η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση. «Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα