Η Βρετανία πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα με μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας, πρέσβης Τζόναθαν Άλεν, προσερχόμενος στις χθεσινές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε ότι οι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτόν το μήνα και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση και επομένως σε μία διευθέτηση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δεν ήταν ακόμα σε θέση να προσδιορίσει τι ακριβώς θα συμβεί μετά τις επιστολές του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα και πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως πιστεύει ότι είναι ακόμα νωρίς.
«Γνωρίζουμε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να συναντηθούν και ελπίζω ότι θα συμβεί πολύ σύντομα. Είμαι βέβαιη ότι η κα Λουτ επίσης εξετάζει να επιστρέψει στο νησί στο πολύ εγγύς μέλλον, αλλά δεν έχει λεχθεί ακόμα τίποτε, εξ όσων γνωρίζω».
Η ενημέρωση των μελών του Σ.Α. διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και όπως είπε η κ. Σπέχαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τα μέλη για πρόσφατες εξελίξεις και τις δραστηριότητες των δύο ειρηνευτικών αποστολών επί τους εδάφους, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Γραφείο Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ.
«Το Συμβούλιο ενδιαφέρεται και έχει εμπλοκή στο κυπριακό πρόβλημα», είπε η ειδική αντιπρόσωπος.
Τους ενημέρωσε για τα θετικά νέα της εφαρμογής ορισμένων ΜΟΕ, όπως η επίτευξη της πλήρους διασυνδεσιμότητας των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και η πρόσφατη επίτευξη της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, η οποία επέτρεψε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα τους σε όλο το νησί για πρώτη φορά.
«Τους υπογράμμισα ότι τώρα περάσαμε τα δύο χρόνια από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο και αυτό είναι σίγουρα θέμα ανησυχίας. Επίσης συμμερίστηκαν την ανησυχία μου για τις εντάσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών πέραν των ακτών της Κύπρου. Και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε για μια ακόμη φορά σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων».
«Κανείς δεν υποθέτει ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία εκ μέρους του Συμβουλίου να δει τους ηγέτες και τα μέρη γενικά να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστροφή στις συνομιλίες εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για μια διαρκή ειρήνη στην Κύπρο», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.