Αγορές

Συνεχίζεται η στρέβλωση στα Παράγωγα με τα ΣΜΕ της Πειραιώς


Στρεβλώσεις στην αγορά Παραγώγων συνεχίζει να προκαλεί η προσπάθεια των χρηματιστηριακών αρχών να στηρίξουν εμμέσως τη μετοχή της Πειραιώς, επιβάλλοντας έναν "διοικητικό" τρόπο καθορισμού της τιμής των Συμβολαίων της (ΣΜΕ).

Ενώ οι τραπεζικές μετοχές "τρέχουν" σε ρυθμούς μινι-ράλι, ο τίτλος της Πειραιώς ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία ενόψει εισαγωγής των νέων χαρτιών της ΑΜΚ.

Παρατηρείται λοιπόν το εξής περίεργο και τραγελαφικό: Ενώ η μετοχή υποχωρεί κατά 9% (στα 2,27 ευρώ) το Συμβόλαιό της στα Παράγωγα (που λήγει τον επόμενο μήνα) παραμένει "καρφωμένο" στο +7,2% (στα 1,64 ευρώ). Σ' αυτή την τιμή υπάρχει πολύ μεγάλη ανεκτέλεστη προσφορά - και κανένας αγοραστής.

Αυτό το παράδοξο συμβαίνει επειδή η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Πειραιώς καθορίζεται με βάση την τιμή της μετοχής και όχι την προσφορά/ζήτηση συμβολαίων.

Το ΣΜΕ Ιουνίου που είχε κλείσει χθες στα 1,53 ευρώ, ξεκίνησε σήμερα από τα 1,64 ευρώ, ακολουθώντας το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

Η τιμή αυτή είναι +7,2% από χθες, ταυτόχρονα όμως αποτελεί... limit down με βάση τη διάταξη που υιοθέτησαν οι χρηματιστηριακές αρχές, ότι η τιμή του ΣΜΕ δεν μπορεί να αποκλίνει πάνω από 35% από την τιμή της μετοχής στη σποτ αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα