Αγορές

Τρ. Πειραιώς: Η χειραγώγηση της μετοχής και ο γρίφος στα Παράγωγα


 Τραγελαφικές καταστάσεις δημιουργεί στο χρηματιστήριο η προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, η οποία εκτοξεύθηκε μεθοδικά σε παράλογα υψηλά επίπεδα τιμών, φθάνοντας χθες έως τα 3,30 ευρώ, σχεδόν στο τριπλάσιο της τιμής της ΑΜΚ.

Χρηματιστηριακοί κανονισμοί τους οποίους αγνοούσαν ακόμη και τα στελέχη του ΧΑ, μαθηματικά μοντέλα και ελληνικές... “πατέντες” επιστρατεύτηκαν για να εξουδετερωθούν οι “δυνάμεις της αγοράς”' στα Παράγωγα,  εκεί όπου προεξοφλείται η μελλοντική τιμή της μετοχής και το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) έδειχνε ότι έρχεται μεγάλη πτώση.

Παγιδεύτηκαν έτσι στα Παράγωγα όσοι κινήθηκαν με ορθολογικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ΑΜΚ

Μέχρι την Παρασκευή η τιμή του Συμβολαίου κινούνταν πτωτικά και βρισκόταν περίπου 40% χαμηλότερα από την τιμή της μετοχής στο ταμπλό. Αυτό... “χαλούσε τη σούπα” εκείνων που προσπαθούσαν να ανεβάσουν τη μετοχή, ώστε να μπορούν να πουλήσουν με μεγάλο κέρδος όταν μπουν σε διαπραγμάτευση τα καινούργια χαρτιά της ΑΜΚ.

Για να ανακοπεί η ταχεία καταβύθιση των τιμών των Συμβολαίων που αντιστρατεύονταν την χειραγωγούμενη άνοδο της μετοχής, οι χρηματιστηριακές αρχές  επιστράτευσαν κάποια περίεργη διάταξη, με βάση την οποία η τιμή των Συμβολαίων δεν διαμορφώνεται από την αγορά βάσει προσφοράς-ζήτησης, αλλά σε συνάρτηση με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Εκεί (στο ταμπλό) το πεδίο είναι ελεύθερο για τους “ενορχηστρωτές”, καθώς μετά το reverse split oi κυκλοφορούσες μετοχές είναι ελάχιστες, η προσφορά απορροφάται εύκολα και η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί κατά το δοκούν.

Με βάση αυτή την τιμή διαμορφώνεται πλέον και η τιμή του Συμβολαίου. Ο τρόπος υπολογισμού  είναι πραγματικός γρίφος με μαθηματικά μοντέλα. Ετσι, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ούτε οι χρηματιστές δεν ξέρουν ποιά θα είναι η τιμή εκκίνησης την επομένη.

Συμβαίνει λοιπόν το εξής παράδοξο τις τελευταίες μέρες: Ενώ υπάρχει τεράστια ανεκτέλεστη προσφορά ΣΜΕ Πειραιώς στο εκάστοτε limit down,  η τιμή τους... ανεβαίνει, ακολουθώντας την τιμή της μετοχής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ τη Δευτέρα έκλεισε στα 1,55 ευρώ, χθες το ΣΜΕ Ιουνίου ξεκίνησε από 1,69 ευρώ (ήταν το limit down -35% από την τιμή της μετοχής στο ταμπλό). Εμεινε εκεί κλειδωμένο με τεράστια προσφορά και χωρίς κανέναν αγοραστή.
Σήμερα όμως, ακολουθώντας την τιμή της μετοχής, άνοιξε στα 1,77 ευρώ, με άνοδο 4,7%. Η προσφορά είναι πάλι τεράστια (203.806 ΣΜΕ), αγοραστής δεν υπάρχει, αλλά η τιμή μένει αμετάβλητη, καθώς αποτελεί limit down.

Η μετοχή της Πειραιώς πέφτει τώρα κατά 12,6% και φαίνεται ότι αρχίζει να διορθώνεται η μεγάλη στρέβλωση. Το Συμβόλαιο της στα Παράγωγα θα ξεκινήσει αύριο με χαμηλότερη τιμή; Κανείς δεν ξέρει – ούτε τα στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και του ΧΑ. Ο τρόπος υπολογισμού της τιμής του παραμένει γρίφος.

 Εν πάση περιπτώσει, αν αγοράσει κάποιος σήμερα σήμερα Συμβόλαια και η τιμή τους ανεβεί αύριο, θα είναι... δώρον άδωρον γιατί δεν θα μπορεί να πουλήσει...

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα