Άμυνα & Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής: Η μετανάστευση απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση


Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, επισημαίνουν οι ηγέτες των «27» κρατών μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου των νέων συνοριακών διαδικασιών, το κομμάτι του μεταναστευτικού θα ενισχυθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δυνητική χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και αναγκών. Για τον σκοπό αυτό, καλεί την Επιτροπή να συνδράμει τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Προκειμένου να επιτραπεί στην Ένωση να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα έκτακτο πλαίσιο γεωπολιτικής έντασης, οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό θα ενισχυθούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη συνέχιση των δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα