Χρηστικά

Συνταξιούχοι με εργασία: Αλλάζει το «ποινολόγιο» - Πώς θα μειώνεται η σύνταξη


Το «ψαλίδι» στη σύνταξη θα διαμορφώνεται με βάση τις ημέρες απασχόλησης

Αλλάζει το πλαίσιο του «ποινολογίου» για τους συνταξιούχους που εργάζονται, στους οποίους (παλιούς και νέους), η σύνταξη- άθροισμα κύριας και επικουρικής-περικόπτεται έως τώρα κατά 30%, από το 60% που ήταν παλαιότερα. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι το ποσοστό «πέναλτι»-περικοπής δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος συνταξιούχος εργαστεί για 15 ημέρες, τότε η περικοπή που θα υποστεί στη σύνταξή του θα είναι με αναλογία 15% και όχι με την πάγια του 30%. Το νέο αυτό ευνοϊκότερο πλαίσιο είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως κίνητρο για χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους που αποφεύγουν να δηλώσουν την εργασίας, προκειμένου να αποφεύγουν την πάγια περικοπή του 30%, ρισκάροντας όμως να πιαστούν από τις ελεγκτικές αρχές και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που αναλογεί έως και 12 συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι θα κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης και θα δηλώσουν την εργασία τους, εξέλιξη που προφανώς θα αποδειχθεί ευεργετική για το ταμείο του ΕΦΚΑ. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα που υφίστανται αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα,  που δήλωναν κανονικά την εργασία τους και αναμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30%.

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να δουλεύουν χωρίς περικοπή σύνταξης

Υπάρχουν, ωστόσο και συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, που δεν εμπίπτουν στο σχετικό «ποινολόγιο», όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, υπό εξαίρεση τελούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (αγρότες), με την προϋπόθεση ότι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή τους.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον Φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην Επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (πχ αγρότες), εφόσον ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του.
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Οι συνταξιούχοι με βάση το ν. 612/1977 (Ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ).
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, πριν από την απόλυση. Εξαιρούνται επίσης και οι στρατιωτικοί.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  • Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  • Οι δικαιούχοι σύνταξης, λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
  • Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα