«Κλείδωσε» η επιλογή Σκουρλέτη για την θέση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που φέρει τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και έχει ένα κεντρικό πολιτικό στόχο: να «αφυπνίσει» τα εν υπνώσει αριστερά αντανακλαστικά του κομματικού μηχανισμού -ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων- αλλά και να δημιουργήσει ένα εσωκομματικό αντίβαρο ενόψει του ανασχηματισμού, με δεδομένο ότι γίνονται σκέψεις για άνοιγμα σε πρόσωπα που ανήκουν στην κεντροαριστερά και στην «κοινωνική δεξιά».
Ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πως απαιτείται άμεση ενδυνάμωση και «αφύπνιση» του κομματικού μηχανισμού, θέτοντας ως πρωταρχικό μέλημα την αλλαγή στην ηγεσία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, που αποτέλεσε εξ’ αρχής το φαβορί για την εν λόγω θέση, πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Μαξίμου. Αποτελεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής και κύρους εντός του κόμματος, που διαθέτει την έμπρακτη στήριξη και της κυριότερης εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, των 53+.
Η επιλογή Σκουρλέτη ικανοποιεί το «σκληρό» αριστερό «πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ , που ζητούσε ευρεία δομική αλλαγή στα ηγετικά όργανα του κόμματος και μεγαλύτερη εκπροσώπηση τάσεων, όπως για παράδειγμα της ομάδας «53». Παράλληλα διαδραματίζει τον ρόλο του αντίβαρου στις επερχόμενες αλλαγές στην κυβερνητική δομή, η οποία ενδεχομένως να αποκτήσει ευρύτερη πολιτική σύνθεση και να εμπλουτισθεί με πρόσωπα από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.
Τα ονόματα των Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου από την Κεντροαριστερά, αλλά και εσχάτως των Μίχαλου, Αντώναρου από την λεγόμενη κοινωνική δεξιά, βρίσκονται στο «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά να δώσει σαφή χαρακτήρα πολιτικού ανοίγματος στον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Προτού όμως κάνει πράξη αυτή την σκέψη, επιθυμεί να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο, προβαίνοντας σε ουσιαστικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν την αριστερή του ταυτότητα και αναδεικνύουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής.
Ντόμινο αλλαγών- Οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες
Η διαφαινόμενη «μεταγραφή» Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, δημιουργεί ντόμινο αλλαγών και στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Ο θώκος του-σημαντικού- υπουργείου Εσωτερικών θα μείνει κενός και η κάλυψή του θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς.
Μπαλαντέρ και γι’ αυτή την θέση λογίζεται ο Νίκος Παππάς. Το όνομά του ακούστηκε και για τη θέση του γραμματέα, ενώ ενεπλάκη σε σενάρια που έκαναν λόγο για αναβάθμισή του σε β’ αντιπρόεδρο και ανάληψη του αναπτυξιακού τομέα, με έμφαση τις ξένες επενδύσεις. Η εν λόγω «αναβάθμιση» και κυρίως η εμπλοκή του σε θέματα που άπτονται της οικονομίας και της ανάπτυξης, προσκρούουν στις αντιρρήσεις που φέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος δεν επιθυμεί να έχει τον Νίκο Παππά «μέσα στα πόδια», γεγονός που γνωρίζουν καλά οι παροικούντες του Μαξίμου. Με τα τωρινά δεδομένα, η μετακίνηση Παππά στο υπουργείο Εσωτερικών, προκρίνεται ως λύση, καθώς διατηρεί τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού σχήματος, ενώ δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην πολιτική πορεία του κ.Παππά.
Νώντας Βλάχος