Με Άποψη

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθύτερα στην κρίση ή μιά νέα αρχή;


 Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς γραμμή πλεύσης οδεύει πλέον σε νέα εσωκομματική μάχη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στον πρόσφατα εκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ή την ανάδειξη  διαδόχου του.

Η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα είναι καθοριστική όχι μόνον για την περαιτέρω πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του, αλλά και για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς-κεντροαριστεράς και πέραν αυτής. Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής μάχης θα έχει αναπόφευκτα καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση του πολιτικού-κομματικού χάρτη, όπου θα συνεχιστούν οι κινήσεις αναδιάταξης δυνάμεων.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την περαιτέρω πορεία του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η εσωστρέφεια θα συνεχισθεί, τα ρήγματα θα βαθύνουν, οι ομαδοποιήσεις δεν θα αφήσουν χώρο για ομοψυχία – την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης προσδιόρισε χθες ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ανάταξη του κόμματος..

Ο υπό αμφισβήτηση πρόεδρος στοιχηματίζει “όλα ή τίποτα”:

  • Αν κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, θα προχωρήσει στην επανίδρυση και θα επιδιώξει να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα “στα μέτρα του”,  περισσότερο αρχηγικό και με νέο πολιτικό προφίλ
  • Αν χάσει, θα καταστεί ο πιό βραχύβιος πρόεδρος κόμματος στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας

Προς το παρόν δεν είναι καν βέβαιο ότι θα έχει αντίπαλο – κι αν τελικά θα γίνει νέα εκλογή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα