ΕΥΖην

Σύρος, Eye’s Walk Digital Festival: Συναρπαστικές περιπλανήσεις τέχνης και συναισθημάτων


Στην πανέμορφη Ερμούπολη από 26 έως 30 Ιουλίου 2023

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Eye's Walk Digital Festival δημιουργεί ζωντανές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού. Κινητοποιεί, και σχεδόν ανακατευθύνει το βλέμμα μόνιμων και προσωρινών κατοίκων της Σύρου σε διαδρομές και ιστορίες μέχρι τώρα άγνωστες, στήνει μια μαγική πολιτιστική περιπέτεια.

Έτσι και φέτος, από τις 26 έως και τις 30 Ιουλίου 2023, Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό πολυμεσικό πρόγραμμα ηχητικών και περιπατητικών διαδρομών, ιστορικών αφηγήσεων, προβολών, ζωντανών μαρτυριών, εικαστικών παρεμβάσεων και performances, προσκαλώντας όλους να βρεθούμε σε συνήθεις αλλά και απρόσμενες γωνιές της Ερμούπολης.

Τον πυρήνα της φετινής διοργάνωσης διέπει η θεματική "Λιμάνι Ερμούπολης: Ψυχογεωγραφικός Χάρτης", που επέλεξε η επιμελήτρια του Φεστιβάλ Φιλία Μηλιδάκη. Πρόθεσή της είναι να ζήσουμε την περιπλάνηση ενός Οδυσσέα στα συναισθήματα, στις ατμόσφαιρες και στις διαφορετικές Ζωές που το λιμάνι της Ερμούπολης και η ίδια η πόλη εμπεριέχουν. Να αφηγηθούμε και να αποτυπώσουμε παλαιότερα, αλλά κυρίως τα πιο σύγχρονα κομμάτια της ιστορίας της πόλης, την οποία συνθέτουν, αφενός οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες των κατοίκων του νησιού και αφετέρου η καλλιτεχνική ματιά των καλλιτεχνών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.

Μέσα από 33 πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό, ενήλικες και παιδιά, το Φεστιβάλ επιδιώκει να φέρει στο φως ιστορίες, αναμνήσεις και προσωπικές μαρτυρίες που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο από το Νησάκι μέχρι και τον Ταρσανά, μέρη που οριοθετούν το ιστορικό, βιομηχανικό και αστικό λιμάνι της Ερμούπολης.

Οι καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ μας καλούν να σταθούμε ενεργητικά και τολμηρά απέναντι στην πόλη, δημιουργούν «νέες εισόδους και εξόδους» σε αυτήν και στο λιμάνι της, μας δίνουν ραντεβού σε ερείπια, πάρκα, άγνωστες νεοκλασικές κατοικίες, πλατείες, στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, στο Τελωνείο, σε κεντρικές οδούς και σε ιστορικά κτίρια της πόλης.

Σκοπός είναι να φέρει στο φως εξιστορήσεις και ανείπωτες ιστορίες για το λιμάνι της Ερμούπολης, τις μετατρέπει σε ήχο, εικόνες, ζωντανές αφηγήσεις, αναδεικνύει την αλληλεπίδρασή μας με την πραγματικότητα του τοπίου αλλά και των σχέσεων. Και ενδεχομένως, στις ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ, να τις μεταμορφώσει.

Αναλυτικές πληροφορίες ως προς τις καλλιτεχνικές δράσεις και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα βρείτε online στο www.eyeswalk.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις