ΕΥΖην

Τα δικά σας ρούχα πόσο... επικίνδυνα είναι;


Τα ρούχα που επιλέγουμε φανερώνουν πολλά για εμάς. Το ύφος, οι γραμμές, τα χρώματα, τα μοτίβα και οι συνδυασμοί τους δείχνουν την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία μας. Το σημαντικότερο όμως, είναι το είδος και η ποιότητα των υφασμάτων που επιλέγουμε. Όχι μόνο για την εικόνα μας, αλλά και για την... υγεία μας.

Διότι, δυστυχώς, τα περισσότερα ρούχα στο εμπόριο αυτή τη στιγμή απειλούν και την υγεία μας και το περιβάλλον...

Τα συμβατικά ρούχα, με την εξάρτησή τους από συνθετικές ίνες, χημικές βαφές και υλικά που περιέχουν φυτοφάρμακα, είναι μια σκιά που πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας.

Ένα κοκτέιλ χημικών στο δέρμα μας

Οι περισσότερες βαφές που χρησιμοποιούνται στα ρούχα είναι συνθετικές χημικές ουσίες, με αμφισβητήσιμη ασφάλεια. Μπορούν να περιέχουν βαρέα μέταλλα, να προκαλέσουν αλλεργίες, να ερεθίσουν το δέρμα, ακόμη και να είναι καρκινογόνα. Και δεν μένουν περιορισμένα στο ύφασμα, αλλά μπορούν να εκπλυθούν στο δέρμα και τις υδάτινες οδούς, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον και συσσωρεύοντας χημικά στο σώμα μας.

Μεταμφιεσμένο πλαστικό

Νάιλον, πολυεστέρας, ακρυλικό - αυτά τα κοινά υφάσματα δεν είναι φυσικά, αλλά προέρχονται από πετρέλαιο και πλαστικό. Η παραγωγή τους απελευθερώνει ρύπους, καταναλώνει ορυκτά καύσιμα και δημιουργεί μικροπλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Φυτοφάρμακα στις κλωστές

Το συμβατικό βαμβάκι δεν είναι αθώο – η καλλιέργειά του είναι διαβόητη για τη μεγάλη εξάρτησή του από φυτοφάρμακα, τα οποία όχι μόνο βλάπτουν τους αγρότες και τα οικοσυστήματα, αλλά αφήνουν υπολείμματα στις ίδιες τις ίνες, δυνητικά εισχωρώντας στο δέρμα μας.

"Γρήγορη μόδα"

Η "γρήγορη μόδα" αναφέρεται στον αδιάκοπο βομβαρδισμό της κοινωνίας από φθηνά ενδύματα με γνώμονα τις τάσεις, τα οποία βασίζονται στις πιο επιβλαβείς πρακτικές, δίνοντας προτεραιότητα στην ταχύτητα και το κόστος, έναντι της βιωσιμότητας και της ηθικής. Το αποτέλεσμα; Βουνά από πεταμένα ρούχα ρυπαίνουν τις χωματερές και απελευθερώνουν μικροπλαστικά, ενώ οι ανήθικες πρακτικές εργασίας εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η απάντηση της φύσης – οργανικές ίνες: Ευτυχώς, μια ήρεμη επανάσταση ετοιμάζεται στη σφαίρα της βιώσιμης ένδυσης, που υποστηρίζεται από βιολογικές εναλλακτικές λύσεις.

  • Το οργανικό βαμβάκι με πιστοποίηση GOTS -που καλλιεργείται χωρίς επιβλαβή χημικά- προσφέρει προστασία στο δέρμα μας και τη Γη.
  • Η κάνναβη απαιτεί ελάχιστο νερό και διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Το μπαμπού και το λινό μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικές επιλογές
  • Όπως και το τοπικό μαλλί με υπεύθυνη προέλευση.

Επιλέγοντας οργανικές ίνες προστατεύουμε τον εαυτό μας από επικίνδυνες τοξίνες και ορμονικούς διαταράκτες. Επίσης, δηλώνουμε έμπρακτα την πρόθεσή μας για έναν πιο υγιή πλανήτη, υποστηρίζουμε υπεύθυνες πρακτικές καλλιέργειας και ελαχιστοποιούμε το δικό μας μερίδιο ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα