Χρηστικά

Τα εισοδήματα που ψάχνει η ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, το Taxisnet διενεργεί τις δικές του διασταυρώσεις με δεδομένα που έχει αντλήσει και από άλλους φορείς

Συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδημάτων τίθενται φέτος στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα περάσουν από «κόσκινο» προκειμένου να εντοπιστούν εισοδήματα τα οποία ορισμένοι φορολογούμενοι τα… ξεχνάνε.

Σε προτεραιότητα είναι και οι έλεγχοι όλων όσων έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία, μετά τις απίστευτες αποκαλύψεις που εντόπισαν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την ΑΑΔΕ, την ΕΡΓΑΝΗ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στα συστήματα του Taxisnet φορτώνονται προγράμματα τα οποία θα διενεργούν πυκνές διασταυρώσεις των δεδομένων που υπάρχουν ήδη στο σύστημα εκείνων που θα δηλώσει ο ίδιος ο φορολογούμενος και με στοιχεία από άλλες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων προσυμπληρώνονται με τα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδοτικοί φορείς. Ο φορολογούμενος τσεκάρει τα δεδομένα που υπάρχουν στο taxisnet και είναι προεκτυπωμένα στα ηλεκτρονικά έντυπα και αν υπάρχει διαφορά σε σχέση με τα στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος προβαίνει σε διορθώσεις.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, το Taxisnet διενεργεί τις δικές του διασταυρώσεις με δεδομένα που έχει αντλήσει και από άλλους φορείς. Παράδειγμα, με βάση τον ΑΦΜ του φορολογούμενου αναζητούνται τυχόν πληρωμές που έγιναν προς αυτόν, από άλλους εργοδότες ή πληρωμές από έκτακτες αποδοχές ή αναδρομικά παλαιότερων ετών.

Στη συνέχεια ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα ο φορολογούμενος, για να προσκομίσει την οικεία ΔΟΥ τα στοιχεία που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του και αν δεν πείσει καλείται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση και του επιβάλλονται επιπλέον φόροι και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθυστερεί φέτος λόγω των προσαρμογών που γίνονται στα συστήματα του taxisnet, ώστε να ενταχθούν οι κωδικοί για τα μέτρα ελάφρυνσης των πληττόμενων, από τα τεκμήρια και τα όρια των e-αποδείξεων. Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα ανοίξει από τις 10 Μαΐου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μέχρι τις 28η Αυγούστου 2021.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν τη δήλωση εντός του Αυγούστου, υποχρεώνονται να πληρώσουν μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις (από τις 8 συνολικά) του φόρου εισοδήματος. Φυσικά δεν έχουν πρόβλημα, όσοι αποφασίσουν να εντάξουν το ποσό σε ρύθμιση και να πληρώσουν τον φόρο σε 24 δόσεις.

Τι διασταυρώνει φέτος η ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2021, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα επεκταθούν και στα ακόλουθα εισοδήματα:

  • Θα γίνει διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.
  • Θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019
  • Δρομολογούνται δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 ΝΠ.
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές.
  • Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Διασταύρωση για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα