Κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές η προοπτική επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα και οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας – ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, που εμφανίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με υψηλή ανεργία. Τα «απόνερα» της παγκόσμιας αναταραχής φέρνουν φουρτούνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε κρίσιμη καμπή, εν αναμονή ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ενόψει ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης για θέματα-«φωτιά», όπως το εργασιακό. Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται, οι προσδοκίες ατονούν και η πτώση αναμένεται να συνεχισθεί, μετά από κάποια πρόσκαιρη αντίδραση-ανάκαμψη.
Σε πτωτική τροχιά παραμένουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η βρετανική λίρα αποδυναμώνονται, ενώ ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Το χρήμα κινείται σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων και τεράστια ποσά «παρκάρονται» στα γερμανικά ομόλογα, που δεν προσφέρουν πλέον καμία απόδοση, αλλά λειτουργούν ως "χώρος φύλαξης" χρημάτων.
Για τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες είναι η πολιτική ρευστότητα και η περιρρέουσα αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, υπό το βάρος των νέων υφεσιακών μέτρων.
Η αρνητική επίδραση είναι εμφανής και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που κρατούσαν σήμερα τα σκήπτρα των απωλειών, πριν αρχίσουν να ανακάμπτου, καλύπτοντας εν μέρει το απολεσθέν έδαφος. Η απόδοση του 10ετούς ανέβαινε νωρίτερα κατά 35 μονάδες βάσης, ενώ του διετούς σημείωνε άλμα 151 μονάδων.
Στο χρηματιστήριο το κλίμα επιδεινώνεται, καθώς η πτώση συνεχίσθηκε για τέταρτη κατά σειράν συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον σωρευτικές απώλειες περίπου 9% στο τετραήμερο.
Σε δίνη πιέσεων βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές, στις οποίες έχουν γίνει οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων. Διεθνή επιθετικά χαρτοφυλάκια επωφελούνται της ευκαιρίας για υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία συνδυάζεται με ανάλογες κινήσεις στα Παράγωγα.
Το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα είναι αφετηρία διαμόρφωσης μεσοπρόθεσμης τάσης στην αγορά.
Η συνεδρίαση και οι στηρίξεις
Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε καθοδική τροχιά, κλείνοντας με απώλειες 3,89% στις 594,58 μονάδες. Εχοντας διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, οδεύει πλέον προς την επόμενη ισχυρή στήριξη, που εντοπίζεται στην περιοχή των 585 μονάδων. Η αντοχή αυτής της στήριξης αναμένεται ότι θα τεθεί σε δοκιμασία τις επόμενες μέρες.
Στο -4,50% τερμάτισε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -7,81%, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό -9,99%.
Από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο έκλεισδε μόνο η Lamda (+2,2%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Εθνική -10,4%, Πειραιώς -9,2%, Βιοχάλκο -7,4%%, Alpha Bank -7%, ΔΕΗ -6,2%, Eurobank -6%, ΕΛΠΕ και Aegean -5,6%.