Πολιτική

Τα μηνύματα των εκλογών - Αμφισβητείται η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας


Ηχηρό ράπισμα δέχθηκε το κυβερνών κόμμα – Η συνασπισμένη κεντροαριστερά πέτυχε στην Αθήνα και στη Θεσσαλία

Η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε ένα ηχηρό ράπισμα, είδε μετά από διαδοχικές εκλογές όπου έκανε επίδειξη δύναμης, να κλονίζεται η κυριαρχία της. Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών εξελίχθηκε σε μεγάλη αποτυχία για το κυβερνών κόμμα, την πρώτη τέτοιων διαστάσεων εδώ και πολλά χρόνια. 

Ο δήμος Αθηναίων χάθηκε με ολική ανατροπή, η συμπρωτεύουσα έπεσε αμαχητί παρά τη σθεναρή στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ζέρβα, ενώ οι πέντε από τους έξι διαθέσιμες περιφέρειες πήγαν στους γαλάζιους αντάρτες και τον Κουρέτα που κέρδισε τη Θεσσαλία έχοντας την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι η πρώτη πολιτική ήττα για τη Νέα Δημοκρατία, η πρώτη ισχυρή αμφισβήτηση των επιλογών Μητσοτάκη και ευρύτερα του Μαξίμου.

Δεν χάθηκε απλώς ο στόχος του γαλάζιου χάρτη και του απόλυτου των νικών στις 13 περιφέρειες, υπήρξε μεγάλη... απόκλιση που πήρε έντονες πολιτικές διαστάσεις κυρίως από την ήττα Μπακογιάννη στην Αθήνα και την επικράτηση Κουρέτα στη πολύπαθη Θεσσαλία. Από τα εν λόγω εκλογικά αποτελέσματα απορρέουν δύο σοβαρά συμπεράσματα:

Κερδισμένη η συνασπισμένη Κεντροαριστερά

Το πρώτο είναι ότι η συνασπισμένη κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Κι αν στη Θεσσαλία οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και οι αντικειμενικές ευθύνες του Περιφερειάρχη Αγοραστού διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών, στην Αθήνα έγινε εμφανές ότι η ταύτιση των προοδευτικών δυνάμεων, έστω και σε επίπεδο δημοτικής παράταξης, στο πρόσωπο του κ,Δούκα, έφερε ένα απροσδόκητο και συνάμα εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Είναι εμφανές πως υπήρξε συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων απέναντι στον κ.Μπακογιάννη  και δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ρεύμα αλλαγής που έφερε τα πάνω κάτω στον  Δήμο Αθηναίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νίκες Κουρέτα και Δούκα καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τον δρόμο της συνεργασίας για το ΠΑΣΟΚ και τoν ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να διευρύνουν περαιτέρω τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά.

Αμφισβητούνται οι επιλογές του Μαξίμου

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ ότι δεν υπάρχει ορατή και σοβαρή πολιτική λύση, πέραν των υποψηφίων που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Οι εκλεκτοί του Μαξίμου αποδοκιμάστηκαν στο β’  γύρο των περιφερειακών εκλογών και η επικράτηση των γαλάζιων «ανταρτών» προφανώς χρίζει ερμηνείας και ανάλογης αξιολόγησης. Ισως να αποτελεί και ένα μήνυμα από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν ικανοποιήθηκε από τις επιλογές της κεντρικής Διοίκησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σιγουριά που ενδεχομένως να έφτανε στα όρια της αλαζονείας που εκδήλωναν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με προίκα τα αποτελέσματα του α’ γύρου και με φόντο τον β΄ γύρο, γύρισε μπούμπερανγκ για τη Νέα Δημοκρατία. Καλείται, πλέον, να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά μια ήττα που δεν αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά πλήττει το άτρωτο προφίλ της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα