Σε απίστευτα ύψη εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των πραγματικών ανέργων που είναι αόρατοι για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίο ωστόσο είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες των ανέργων της ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας τον περασμένο Φεβρουάριο ανήλθε στο 8,6% έναντι 11,5% τον Φεβρουάριο του 2024 και 9,1% τον Ιανουάριο του 2025.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 404.581 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 144.210 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 και κατά 22.906 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025.
Οι απασχολούμενοι υπολογίστηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ σε 4.267.593 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 35.656 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και μείωση κατά 10.579 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024.
Τεράστια η διαφορά με τη ΔΥΠΑ
Τα εν λόγω στοιχεία έδωσαν την ευκαιρία στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην Κυβέρνηση, για να πανηγυρίσει για τη στατιστική μείωση της ανεργίας.
Ωστόσο τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), για τον ίδιο μήνα (Φεβρουάριος 2025) δείχνουν εντελώς διαφορετική εικόνα.
Ειδικότερα η ΔΥΠΑ, για τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της ήταν 960.134 άτομα και προκύπτει μια διαφορά σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ που φτάνει σε 555.553 άτομα, μέγεθος που ξεφεύγει από το «στατιστικό λάθος».
Προκύπτει δηλαδή, πως η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει στην έρευνά της, μόλις το 42% των ανέργων είναι δηλωμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ και δεν καταγράφει το 58% των εν λόγω ανέργων.
Μαύρη εργασία ή κάτι... άλλο
Για να δικαιολογηθεί η διαφορά, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως την ανεργία την μετράει με δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει (σαν δημοσκόπηση), ενώ οι άνεργοι που ανακοινώνει η ΔΥΠΑ είναι εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία της ΔΥΠΑ ως άνεργοι.
Ωστόσο η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα του αριθμού των ανέργων είναι εξωπραγματική, καθώς δεν μπορεί κάποιος που δηλώνει άνεργος στη ΔΥΠΑ, την ίδια στιγμή, στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (που είναι επίσης κρατικός φορέας) δηλώνει πως εργάζεται!
Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι φταίει η «μαύρη» εργασία, δηλαδή κάποιοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αλλά εργάζονται «μαύρα», ώστε να απολαμβάνουν τα επιδόματα και τις ευκολίες που προσφέρει ο ΟΑΕΔ.
Ωστόσο το επιχείρημα δεν ευσταθεί, καθώς επειδή είναι κάτι παράνομο, αυτός που διαπράττει την παράβαση, δεν θα τη δηλώσει σε μια έρευνα, η οποία γίνεται μάλιστα από κρατικό φορέα.
Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, κάποιος θεωρείται απασχολούμενος και άρα όχι άνεργος, αν είναι ηλικίας 15 έως 89 ετών και την εβδομάδα αναφοράς, εργάστηκε έστω και 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των συμβοηθούντων μελών οικογενειακής επιχείρησης.