Πολιτική

Τακτική υποχώρηση για το Μεσοπρόθεσμο και τα πλεονάσματα


Η κυβέρνηση θα περιμένει την έκθεση για το ελληνικό χρέος και ποντάρει στην αντίδραση του ΔΝΤ απέναντι στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς

 Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δράσει μονομερώς και να καταθέσει άμεσα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με μειωμένα πλεονάσματα για το 2019 και 2020. Επικράτησε τελικώς η άποψη της χρονικής μετακύλισης του θέματος, για το τέλος του 2016, όταν και θα έχει προηγηθεί η κατάθεση της αναθεωρημένης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι η εν λόγω έκθεση θα σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα και θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να επαναδιατυπώσει την πάγια θέση, για χαμηλότερο από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό περιγράφεται στο Τρίτο Μνημόνιο.

Επί της ουσίας λοιπόν η κυβέρνηση μετακυλά το ζήτημα του Μεσοπρόθεσμού, ευελπιστώντας σε ευνοϊκότερες συνθήκες διαπραγμάτευσης τον χειμώνα, με το ΔΝΤ να λειτουργεί ως «πολιορκητικός κριός» απέναντι στους Ευρωπαίους. Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι ενδεχόμενες αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία αναφορικά με τα πλεονάσματα μετά το 2018, θα δημιουργούσαν επιπρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις με την ΕΕ.

Στις πρώτες διερευνητικές ενημερώσεις που έκανε το ΥΠΟΙΚ στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών, κατέστη σαφές ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι Ευρωπαίοι δεν συζητούν για αναρρύθμιση των πλεονασμάτων, με χαμηλότερο δείκτη.

Εχοντας και αυτό ως δεδομένο, την άτεγκτη στάση των ευρωπαίων, η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον το ζήτημα του Μεσοπρόθεσμου΄, ευελπιστώντας σε καλύτερες συνθήκες «μάχης». Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση, που θα πρέπει κυρίως από τον Σεπτέμβριο και μετά να… τακτοποιήσει μια σειρά από ζητήματα, προκειμένου πρώτον να μην απολέσει την αξιοπιστία της σε πολιτικό επίπεδο και δεύτερον να μην χάσει οριστικά και αμετάκλητα την μάχη των οικονομικών στόχων που έχει θέσει.

Ενώπιόν της η κυβέρνηση έχει την υλοποίηση της λίστας μετα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ για τον Σεπτέμβριο έχει μετατεθεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η περικοπή των περισσότερων επικουρικών συντάξεων και η επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις. Κομβικά ζητήματα που από την αποδοτικότητά τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, η επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχει θέσει το Μαξίμου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις