Η Apple είχε δύο μεγάλες στιγμές τον Ιούνιο. Και ενώ η μία εξελίχθηκε σε θρίαμβο, η άλλη άφησε τους επενδυτές με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Από τη μία, το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Apple με την ταινία "F1" σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από 155 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, συνοδευόμενο από εξαιρετικές κριτικές. Από την άλλη, η παρουσίαση των νέων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στην ετήσια συνδιάσκεψη WWDC δεν κατάφερε να πείσει ούτε την αγορά, ούτε τους αναλυτές.
Το "F1" είναι η πρώτη πραγματικά μεγάλη εμπορική επιτυχία της Apple στον κινηματογράφο, μια νίκη που αντανακλά τη στρατηγική επιμονή της εταιρείας. Από το λανσάρισμα του Apple TV+ το 2019, όταν διέθετε μόλις λίγες πρωτότυπες παραγωγές, η Apple ενίσχυσε σταθερά την παρουσία της στο Χόλιγουντ, επενδύοντας στο δίκτυο, το προσωπικό και τη φήμη της.
Η ταινία "F1", σε παραγωγή του Λιούις Χάμιλτον και με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, δεν ήταν μόνο μια δημιουργική επιτυχία. Αντιπροσώπευσε επίσης την ικανότητα της Apple να κινητοποιήσει τεράστιους πόρους marketing, να αξιοποιήσει τα προϊόντα της, όπως την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω Apple Wallet για προώθηση εισιτηρίων και να εμφανιστεί με αστέρες όπως ο Πιτ ή ο Κουκ σε δημόσιες εμφανίσεις.
Όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής υπηρεσιών της Apple, Έντι Κιου, η κινηματογραφική δραστηριότητα της εταιρείας πρέπει να καταστεί κερδοφόρα, ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις. Ωστόσο, το κύριο νόημα του “F1” είναι στρατηγικό: πρόκειται για μια ηχηρή απόδειξη ότι η Apple μπορεί να επενδύει μακροπρόθεσμα με επιτυχία.
Η τεχνητή νοημοσύνη… κολλάει στη στροφή
Σε πλήρη αντίθεση με την κινηματογραφική της πορεία, η παρουσίαση του Apple Intelligence στην WWDC έδειξε πόσο πίσω έχει μείνει η Apple στον αγώνα της AI.
Παρά τις προσδοκίες για μία ανανεωμένη, «έξυπνη» Siri που θα μπορεί να χειρίζεται φυσικό διάλογο και να διεκπεραιώνει σύνθετες εντολές, οι νέες λειτουργίες που παρουσιάστηκαν ήταν περιορισμένες και οι πιο φιλόδοξες, όπως η ενισχυμένη Siri, μετατέθηκαν για το 2026.
Η Apple βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Google, η οποία έχει ενσωματώσει πιο προηγμένους βοηθούς στα Android, αλλά και σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic. Κι ενώ η Apple διατηρεί αυστηρή προσήλωση στην ιδιωτικότητα και την επεξεργασία, αυτό την εμποδίζει να προχωρήσει με την ταχύτητα των υπολοίπων.
Πίεση από Wall Street και Silicon Valley
Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η Apple χάνει έδαφος στον πιο κρίσιμο τεχνολογικό αγώνα της επόμενης δεκαετίας. Το γεγονός ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενσωματώσει τεχνολογίες τρίτων (όπως της OpenAI ή της Anthropic) στον Siri, θα συνιστούσε μια στροφή από τη διαχρονική στρατηγική της εταιρείας να ελέγχει τα βασικά της συστήματα εσωτερικά.
Η Wall Street φαίνεται πρόθυμη να δεχτεί ακόμη και αυτή την αλλαγή, καθώς η σχετική φημολογία είχε θετική επίδραση στη μετοχή. Αλλά η εικόνα που διαμορφώνεται είναι σαφής: η Apple δεν έχει ακόμη πείσει ότι διαθέτει ένα σαφές, αυτόνομο όραμα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η πρόκληση των ταλέντων
Σε αντίθεση με εταιρείες όπως η Meta, η Amazon ή η Microsoft, που επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να προσελκύσουν τους κορυφαίους ερευνητές στον χώρο της AI, η Apple δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. Το γεγονός αυτό επιτείνει την αίσθηση ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις στην οικοδόμηση ανταγωνιστικών foundation models.
Η επιτυχία της ταινίας δείχνει τι μπορεί να επιτύχει η Apple, όταν θέτει σαφείς στόχους και επενδύει μακροπρόθεσμα με συνέπεια. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Apple δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω, όσο το Android προελαύνει. Ίσως το “F1” να μην είναι μόνο μια κινηματογραφική επιτυχία, αλλά και μία υπενθύμιση, ότι η Apple ξέρει να τρέχει, όταν αποφασίσει να ξεκινήσει.