TECHin

Enflame: Άλμα 206% στην πρεμιέρα της "Nvidia της Κίνας"


Η στηριζόμενη από την Tencent εταιρεία είναι η τελευταία από τους «τέσσερις δράκους» των κινεζικών AI chips που περνά το κατώφλι του χρηματιστηρίου

Άλμα 206% σημείωσε η μετοχή της κινεζικής Enflame την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στη Σαγκάη, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην προσπάθεια του Πεκίνου να δημιουργήσει εγχώριες εναλλακτικές στα αμερικανικά AI chips και να περιορίσει την εξάρτηση από την Nvidia.

Η κινεζική Enflame, μία από τις εταιρείες που επιχειρούν να δημιουργήσουν εγχώρια ανταγωνιστικά προϊόντα της Nvidia στον χώρο των AI chips, έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τη μετοχή της να εκτοξεύεται 206% κατά την πρώτη συνεδρίαση.

Η ζήτηση για τη δημόσια εγγραφή ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Η λιανική προσφορά συγκέντρωσε εντολές για περισσότερες από 6.000 φορές τις διαθέσιμες μετοχές, πριν η εταιρεία ανακατανείμει μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Enflame, η οποία υποστηρίζεται από την κινεζική Tencent, αποτελεί τον τελευταίο από τους λεγόμενους «τέσσερις μικρούς δράκους» της κινεζικής αγοράς AI chips που εισέρχεται στο χρηματιστήριο. Οι τρεις υπόλοιπες εταιρείες είχαν επίσης θεαματικές επιδόσεις στις χρηματιστηριακές τους πρεμιέρες.

Η MetaX κατέγραψε άνοδο σχεδόν 700% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης τον Δεκέμβριο, η Moore Threads ενισχύθηκε περισσότερο από 400%, ενώ η Biren σημείωσε άνοδο 76% κατά την εισαγωγή της τον Ιανουάριο. Η χρηματιστηριακή ευφορία αντανακλά το στοίχημα ότι οι κινεζικές εταιρείες μπορούν σταδιακά να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι αμερικανικοί ημιαγωγοί.

Η Nvidia και άλλοι διεθνείς κατασκευαστές εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της κινεζικής αγοράς επιταχυντών AI το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της IDC που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο της Enflame. Ωστόσο, οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εξαγωγές προηγμένων chips, σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη στάση του Πεκίνου απέναντι στις εισαγωγές, ενισχύουν την πίεση για τεχνολογική αυτάρκεια.

Η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται στους επεξεργαστές. Η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών επιταχύνει τις επενδύσεις σε chips, foundries, μνήμες και προηγμένες τεχνολογίες συσκευασίας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του κινεζικού κλάδου ημιαγωγών θα μπορούσαν να φτάσουν τα 82 δισ. δολάρια έως το 2030, καθώς η εξάπλωση των generative AI εφαρμογών αυξάνει τη ζήτηση για εγχώρια υπολογιστική ισχύ.

Παράλληλα, η πρόοδος των κινεζικών μοντέλων AI ενισχύει την ανάγκη για εγχώριο hardware. Το Kimi K3 της Moonshot AI έχει περιορίσει την απόσταση από τα κορυφαία αμερικανικά μοντέλα, ενώ κινεζικά συστήματα AI αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη παρουσία και εκτός Κίνας. Η Z.ai, μάλιστα, έχει παρουσιάσει μοντέλο που λειτουργεί αποκλειστικά με chips κινεζικής κατασκευής, με αναλυτές να εκτιμούν ότι χρησιμοποιεί συνδυασμό επεξεργαστών από τη Huawei, την Enflame και άλλους εγχώριους κατασκευαστές.

Στοίχημα η επόμενη γενιά chips

Η Enflame ιδρύθηκε το 2018 και αναπτύσσει επεξεργαστές ειδικά σχεδιασμένους για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Με τα κεφάλαια από την IPO, η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση της πέμπτης και έκτης γενιάς AI chips, επιδιώκοντας να προσεγγίσει τις επιδόσεις των κορυφαίων προϊόντων των διεθνών ανταγωνιστών της.

Η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση εσόδων το 2025, στα 990 εκατ. γουάν (147 εκατ. δολάρια), από 722 εκατ. γουάν ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφει ζημιές, γεγονός που δείχνει ότι το χρηματιστηριακό στοίχημα αφορά κυρίως τις μελλοντικές προοπτικές της κινεζικής αγοράς AI και όχι την τρέχουσα κερδοφορία της.

Στο ίδιο ευρύτερο ράλι εντάσσονται και άλλες κινεζικές εταιρείες hardware. Τον Ιούλιο, η CXMT, παραγωγός DRAM chips που χρησιμοποιούνται και σε συστήματα AI, είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται σχεδόν 466% κατά την εισαγωγή της στο STAR Market της Σαγκάης. Η εξέλιξη την ανέδειξε προσωρινά στη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Κίνας βάσει χρηματιστηριακής αξίας.

Η χρηματιστηριακή δυναμική γύρω από την Enflame και τους υπόλοιπους κινεζικούς κατασκευαστές δείχνει ότι η προσπάθεια του Πεκίνου για μεγαλύτερη τεχνολογική αυτάρκεια μετατρέπεται σε επενδυτικό στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα