Τη μαζική αφαίρεση σχεδόν 11.000 λογαριασμών στο YouTube και σε άλλες υπηρεσίες της ανακοίνωσε η Google, οι οποίοι συνδέονται με κρατικά ελεγχόμενες καμπάνιες παραπληροφόρησης από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και άλλες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση του Threat Analysis Group (TAG) της εταιρείας, πρόκειται για ένα μέρος της συστηματικής προσπάθειας της Google να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και χειραγώγησης.
Το μεγαλύτερο μέρος των διαγραφών αφορά πάνω από 7.700 κανάλια στο YouTube που συνδέονταν με κρατικά συμφέροντα της Κίνας. Το περιεχόμενό τους, κυρίως στα κινέζικα και στα αγγλικά, προωθούσε αφηγήσεις υπέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ενώ σχολίαζε διεθνή ζητήματα υπό φιλοκινεζική οπτική, όπως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Επιπλέον, πάνω από 2.000 λογαριασμοί συνδέθηκαν με ρωσικές εκστρατείες επιρροής, αναπαράγοντας σε πολλές γλώσσες περιεχόμενο που στήριζε το Κρεμλίνο και ασκούσε κριτική στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τη Δύση.
Η Google προχώρησε επίσης σε διαγραφή 20 καναλιών στο YouTube, 4 λογαριασμών διαφημίσεων και ενός ιστολογίου Blogger που συνδέονταν με το RT (Russia Today), το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης το οποίο, σύμφωνα με κατηγορίες, πλήρωνε γνωστούς Αμερικανούς συντηρητικούς influencers για να προωθούν ρωσικό αφήγημα ενόψει των εκλογών του 2024.
Μεταξύ αυτών των προσώπων περιλαμβάνονται οι Tim Pool, Dave Rubin και Benny Johnson, όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ, οι οποίοι φέρονται να παρήγαγαν περιεχόμενο για την εταιρεία Tenent Media στο Τενεσί, που κατονομάζεται στη σχετική δικαστική δίωξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το YouTube είχε ήδη μπλοκάρει τα κανάλια του RT από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Καμπάνιες από Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Ισραήλ και άλλες χώρες
Η έκθεση του TAG αναφέρει επίσης την εξάρθρωση καμπανιών παραπληροφόρησης που προέρχονταν από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία και τη Γκάνα, οι οποίες στόχευαν κυρίως πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό των χωρών τους ή προωθούσαν εθνικές αφηγήσεις σε γεωπολιτικές συγκρούσεις, όπως αυτή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
«Τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης είναι απολύτως εντός των προσδοκιών μας από αυτή τη διαρκή προσπάθεια», ανέφερε εκπρόσωπος του YouTube.
Μαζικές εκκαθαρίσεις και από άλλες πλατφόρμες
Η Google είχε ήδη διαγράψει πάνω από 23.000 λογαριασμούς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις “συντονισμένες επιχειρήσεις επιρροής”.
Παράλληλα, η Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διέγραψε περίπου 10 εκατομμύρια λογαριασμούς που προσποιούνταν ότι ανήκαν σε μεγάλους δημιουργούς περιεχομένου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του “spammy content”.