TECHin

Meta: Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει "εκατοντάδες δισ." στην ανάπτυξη "προσωπικής υπερνοημοσύνης"


Κλιμακώνοντας δραστικά τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη, η Meta ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας «προσωπικής υπερνοημοσύνης», δηλαδή προηγμένων συστημάτων AI που υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες και ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή των χρηστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλυψε μέσω Threads ότι η Meta σκοπεύει να επενδύσει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» για τη δημιουργία γιγαντιαίων data centers στις ΗΠΑ, με στόχο την υποστήριξη της υποδομής για τα νέα μοντέλα AI. Ήδη κατασκευάζεται το κέντρο "Hyperion", το οποίο προβλέπεται να φτάσει σε ισχύ τα 5 γιγαβάτ, ικανό να τροφοδοτήσει περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επενδύσεις σε κορυφαία ταλέντα και εταιρείες

Η στρατηγική της Meta δεν περιορίζεται στις υποδομές. Η εταιρεία έχει προβεί σε πολυδάπανες προσλήψεις, όπως αυτή του CEO της Scale AI, Alexandr Wang, του πρώην CEO της GitHub, Nat Friedman και του Daniel Gross από την Safe Superintelligence.

Παράλληλα, απέσπασε σημαντικά στελέχη από την OpenAI και την Apple, ενισχύοντας δυναμικά την ερευνητική της ομάδα.

Η Meta φέρεται να προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από την καθυστέρηση του Llama 4, ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που δεν κατάφερε να φτάσει τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της όπως το GPT-4 της OpenAI ή τα μοντέλα της Google. Η αποτυχία αυτή φαίνεται ότι αποτέλεσε καταλύτη για έναν επιθετικό επανασχεδιασμό της AI στρατηγικής της εταιρείας.

Προσωπική υπερνοημοσύνη και καθημερινή χρήση

Η Meta διαφοροποιείται από άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμογών AI που απευθύνονται άμεσα στον καταναλωτή. Αντί για λύσεις εστιασμένες στο cloud ή στην επιχειρησιακή χρήση, όπως κάνουν η Microsoft ή η Google, η Meta στοχεύει σε μια «προσωπική υπερνοημοσύνη», ένα είδος βοηθού που θα υποστηρίζει τις καθημερινές ανάγκες των χρηστών.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στην πλατφόρμα συστάσεων της Meta, στις διαφημιστικές λειτουργίες, αλλά και στα έξυπνα γυαλιά που αναπτύσσει η εταιρεία, τα οποία θεωρεί "το επόμενο μεγάλο καταναλωτικό προϊόν" μετά το smartphone.

Πρόκειται για συσκευές αυτόνομης λειτουργίας που δεν θα απαιτούν κινητό τηλέφωνο και θα επιτρέπουν στην Meta να αποδεσμευτεί από τις πλατφόρμες της Apple και της Google.

Η δυναμική της αγοράς ταλέντων AI

Η επιθετική στρατολόγηση ταλέντων δείχνει και τη σφοδρότητα του «πολέμου για την AI τεχνογνωσία». Σύμφωνα με αναλυτές, η Meta προσπαθεί όχι μόνο να αποκτήσει πρόσβαση σε υψηλόβαθμους ερευνητές, αλλά και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της AI στρατηγικής της με μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπολογιστική ισχύ.

Όπως αναφέρει ο Gil Luria, επικεφαλής τεχνολογικής ανάλυσης στη D.A. Davidson, η Meta «έχει ανασυγκροτήσει την ομάδα της ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο ταλέντο και θα συνεχίσει να επενδύει επιθετικά για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ».

Μια αναμέτρηση υψηλού ρίσκου

Για την Meta, η επικράτηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται κρίσιμη. Η «προσωπική υπερνοημοσύνη» δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη μορφή, αλλά αποτελεί τον πυρήνα του οράματος της εταιρείας για την επόμενη εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο δρόμος είναι γεμάτος προκλήσεις, όμως για τον τεχνολογικό κολοσσό το στοίχημα είναι ξεκάθαρο: είτε θα καταφέρει να ηγηθεί της επόμενης γενιάς AI, είτε θα μείνει πίσω σε μια αναδυόμενη αγορά, που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα