Πολιτική

Τελεσίγραφο δανειστών: Μέτρα τώρα για να κλείσει η αξιολόγηση


Διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης-σύγκρουσης. Εκτακτη σύσκεψη Ντάισελμπλουμ –Τόμσεν-Τσακαλώτου σήμερα στις Βρυξέλλες

Σε δεινή διαπραγματευτική θέση βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές – Ευρωπαίοι και ΔΝΤ -συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό και παρά τις μεταξύ τους επιμέρους διαφωνίες για το χρέος και τα δημοσιονομικά, υιοθετούν κοινή γραμμή όσον αφορά στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, την οποία θέτουν ως  προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για να αποτραπεί ανοιχτή  ρήξη-σύγκρουση και προς άρση του αδιεξόδου, στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα επείγουσα σύσκεψη Ντάισελμπλουμ-Τόμσεν-Τσακαλώτου, στην οποία θα μετάσχουν επίσης, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ,  ο Μπ. Κερέ ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ και ενδεχομένων ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν. 

Στη συνάντηση που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, οι εκπρόσωποι  των Θεσμών θα παρουσιάσουν σχέδιο προτάσεων για τα μέτρα που θα κληθεί να νομοθετήσει προληπτικά η ελληνική κυβέρνηση  και τις πρόσθετες δεσμεύσεις που θα αναλάβει, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και εν συνεχεία μετά το 2018 να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. 

Τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα που ζητείται να ληφθούν, είναι προϋπολογιζόμενης απόδοσης 2%του ΑΕΠ (περίπου 3,4 δισ. ευρώ), με εφαρμογή μετά το 2018.

Προ τελεσιγράφου

Ενώ αρχικά δημιουργήθηκε η  εντύπωση ότι η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ αποβλέπει σε εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί στοιχειωδώς όλες τις πλευρές, η  ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά προ τελεσιγράφου, καλούμενη να  λάβει κοινωνικά επώδυνες και πολιτικά καταστροφικές αποφάσεις.

Μια πρώτη προσπάθεια συγκερασμού απόψεων θα γίνει στη σημερινή συνάντηση. Αν προκύψουν συγκλίσεις, τα κλιμάκια των Θεσμών θα  έλθουν στην Αθήνα την Κυριακή για έναν νέο γύο διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης προς εξειδίκευση των μέτρων.

 Όμως αυτό  είναι μάλλον απίθανο να γίνει, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών – ούτε τις θεωρεί καν βάση για περαιτέρω συζήτηση-διαπραμάτευση. 

Προειδοποιούν και για QE

Εξίσου αδιάλλακτη όμως θα είναι και η στάση  των δανειστών – κυρίως του ΔΝΤ. Οπως δήλωσε  αξιωματούχος  τη;  Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του EWG, η συμφωνία πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Οι συμμετέχοντες στο EWG προειδοποίησαν μάλιστα τον εκπρόσωπο της χώρας μας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα στην πρόταση των Θεσμών, για να ξεκινήσει ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης. Dιαφορετικά η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αυτό το μήνα και η Ελλάδα θα μείνει μάλλον  εκτός  του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για ένα ακόμη τρίμηνο.

Παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Bloomberg ότι τα κλιμάκια των Θεσμών «ενδέχεται» να επιστρέψουν στην Αθήνα, «μόνο εάν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική». 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις