Οικονομία

Τέλος εποχής για τον φθηνό δανεισμό της Ελλάδας


Δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 προβλέπει η Goldman Sachs

Η περίοδος του φθηνού δανεισμού για την Ελλάδα φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί, μετά και τις αμφίσημες δημόσιες τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που για πρώτη φορά άφησε ανοικτό παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων. 

Ούτως ή άλλως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πάρει την ανιούσα εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ έμπρακτη απόδειξη για τη μεταβολή επί τα χείρω των «συνθηκών» δανεισμού, αποτέλεσε η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%. 

Ο χθεσινός καταποντισμός των ελληνικών ομολόγων, προβάλλει επί της ουσίας τον προβληματισμό και τις αμφιβολίες των αγορών και των επενδυτών, για το μέγεθος και το εύρος της στήριξης που θα παρέχει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα. Και αυτός ο προβληματισμός έχει ισχυρές δόσεις «λογικής», διότι εάν η Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων της, τότε αυτή η ενέργεια δύναται να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μονίμου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΑPP) ή ακόμη να διακόψει «βιαίως» συνολικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση, βεβαίως, αυτά τα δυσμενή σενάρια, θα τελματώσει και το σχέδιο προστασίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το πέρας του έκτακτου προγράμματος (PEPP) τον Μάρτιο. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 (κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη), με την πρώτη να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο και εντεύθεν το κόστος δανεισμού είναι πιθανόν να εκτιναχτεί σε ύψη που προφανώς δεν συνάδουν με τον κεντρικό σχεδιασμό και τα θέλω του οικονομικού επιτελείου, που πόνταρε τα τελευταία χρόνια στον φθηνό δανεισμό από τις αγορές.

Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το «βάρος» στις εξόδους στις αγορές είχε ούτως ή άλλως δοθεί στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων την τρέχουσα χρονιά.

Eκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς πάνω από το 2%

Την Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού  10ετούς εκτινάχθηκε μέχρι το 2,096%(!), περίπου 22(!) μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. Στα επίπεδα αυτά είχε βρεθεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, και στα τέλη Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε το πρώτο κύμα πανδημίας. Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο 2021 η απόδοση είχε πέσει μέχρι το 0,528%.
Ρεκόρ  21 μηνών σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που έφτασε μέχρι και στο 1,210%. 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα